Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

U travnju pad turističkih dolazaka, analitičari očekuju oporavak

turizam
Arhiv VL
07.06.2010.
u 10:21

U travnju je ostvareno 5,5% manje turističkih dolazaka nego istog mjeseca lani. No, s obzirom na skori oporavak na našim najvažnijim emitivnim tržištima, analitičari Raiffeisen Consultinga očekuju relativno uspješnu turističku sezonu.

Nakon što je u ožujku prekinut višemjesečni pad fizičkih pokazatelja u turizmu, posljednji podaci DZS-a potvrdili su nastavak negativnih trendova.

Tako je u travnju ostvareno oko 496 tisuća turističkih dolazaka, što je 5,5% manje nego istog mjeseca prošle godine. Dolasci su pali kod domaćih i stranih turista, ali je intenzivniji pad bio kod domaćih turista.

Broj dolazaka domaćih turista manji je 7,2%, a stranih 4,9% godišnje. Manji broj turističkih dolazaka posljedično je djelovao i na broj noćenja turista. Tako je u  travnju ostvareno oko 1,39 milijuna noćenja što je u odnosu na prošlogodišnji travanj 5,4% niže. Kao i kod turističkih dolazaka, snažniji pad noćenja ostvaren je kod domaćih turista (6,9%), a kod stranih pet posto.

Strani su turisti povećali svoj udio u strukturi noćenja na 79,9%. Tijekom prva četiri mjeseca ove godine ukupno je registrirano oko 940 tisuća turističkih dolazaka.

U tom razdoblju ostvareno je 5,8% manje noćenja nego u istom razdoblju lani.

Osim nepovoljnih vremenskih uvjeta, pad fizičkih pokazatelja u turizmu očekivano je posljedica recesijskih kretanja - kažu analitičari Raiffeisen Consultinga. Visoka razina nezaposlenosti uz smanjenje raspoloživog dohotka stanovništva rezultirali su nižom potražnjom za putovanjima što se odrazilo na broj dolazaka i noćenja turista. Dodatan poticaj njihovu padu došao je sa strane relativno visoke prošlogodišnje baze. Naime, u siječnju prošle godine pojačane su dnevne migracije unutar zemlje jer je Hrvatska tada bila domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva.

S obzirom na skori oporavak na našim najvažnijim emitivnim tržištima i očekivano viši udio stranih turista, na godišnjoj razini očekujemo blag porast turističkih noćenja te relativno uspješnu turističku sezonu. To će rezultirati višim prihodima od turističke djelatnosti, ali i pozitivno djelovati na saldo tekućih transakcija bilance plaćanja - zaključuju u Raiffeisen Consultingu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije