Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
barometar rizika

U našoj zemlji za tvrtke najveća opasnost pad tržišta, ali i poplave

poplave
Foto: Davor Javorović/Pixsell
15.01.2015.
u 16:24

Dugoročno će se kompanije suočiti s novim izazovom: rizikom koje stvaraju klimatske promjene i tehnološke inovacije

Koje su najveće opasnosti za poslovanje kompanija? Prema Allianzovu barometru rizika za 2015., nakon anketiranja 500-tinjak stručnjaka za rizike i korporativno osiguranje u 47 zemalja, među kojima je prvi put i Hrvatska, i dalje su najveća prijetnja uobičajeni industrijski rizici kao što su zastoji u poslovanju i opskrbnom lancu (46% odgovora). Na drugom su mjestu prirodne katastrofe (30%), a potom požari i eksplozije (27%). U četiri godine koliko se provodi istraživanje najviše su rasli računalni (17%) i politički rizici (11%). Prvi su put računalni rizici među pet vodećih rizika; lani su bili osmi, a 2013. tek 15. Posljedice računalnih incidenata su gubitak reputacije i zastoji u poslovanju, no kompanije ih još uvijek podcjenjuju. Prognozira se da će sve češći biti tzv. “problematični scenariji“, neočekivani događaji koji ometaju poslovanje. Dugoročno će se tvrtke suočiti i s upravljanjem posljedicama klimatskih promjena i tehnološkim inovacijama. U Hrvatskoj su najveće opasnosti od stagnacije ili pada tržišta (41%), zastoji u poslovanju i opskrbnom lancu (38%) te zakonodavne i regulatorne promjene (25%). Nakon godina poplava, visoko kotiraju i prirodne katastrofe te je opasnost od njih na četvrtom mjestu među rizicima (22%).

– Barometar rizika za hrvatske kompanije realan je odraz stanja na našem tržištu, ali i odražava činjenicu da smo integralni dio sve povezanije ekonomije u kojoj nitko nije otok – poručila je Marija Kazija, direktorica sektora za aktuarske poslove i upravljanje rizicima u Allianzu Zagreb. Prosječno potraživanje od osiguranja nakon zastoja u poslovanju na globalnoj razini iznosi 1,36 mil. dolara i već je 32% veće od prosječnog potraživanja zbog izravne štete na imovini (1,03 mil. USD).

>> Tvrtke smanjile isporuke ili se osigurale od valutnog rizika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije