Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečano u 3. maju

U more porinut trenutačno najveći asfalt-tanker na svijetu

porinuće
Goran Kovačić/PIXSELL
13.03.2012.
u 17:48

Vrijednost cijelog posla sa švedskom kompanijom je oko 130 milijuna dolara, a bio je ugovoren u izrazito nepovoljnim tržišnim uvjetima

U brodogradilištu 3. maj danas je u more porinut prvi iz serije od četiri tankera za prijevoz asfalta čiju su gradnju riječki brodograditelji ugovorili sa švedskom kompanijom Wisby Tankers. Riječ je o tankeru nosivosti 15 tisuća tona čije ga karakteristike čine jedinstvenim takve vrste i  trenutačno najvećim asfalt-tankerom na svijetu. Tanker je dug 133 i širok 23 metra i pokreću ga motori iz trećemajske Tvornice motora i dizalica. Vrijednost cijelog posla sa švedskom kompanijom je oko 130 milijuna dolara, a bio je ugovoren u izrazito nepovoljnim tržišnim uvjetima.

Posljednji iz serije asfaltaša naručitelju bi trebao biti isporučen u prvom tromjesečju iduće godine za što će, najavili su trećemajci, sljedećih mjeseci trebati zapeti u proizvodnji pa i raditi u tri smjene. Kako je nakon porinuća, kojem je nazočio i predstavnik naručitelja Jonas Engstrom, kazao predsjednik uprave 3. maja Edi Kučan, postoje naznake da bi ista kompanija još jedan tanker za prijevoz asfalta, veći od ovih, nosivosti 30 tisuća tona, gradila u riječkom brodogradilištu.

Na  porinuću u škveru bilo je i tristotinjak Riječana koji su prije svečanosti uz stručno vodstvo i turističke vodiče obišli brodogradilište.

 

Komentara 6

M7
MS-72
18:28 13.03.2012.

Cijena mu je 130 miliona dolara, zanima me koliko će ove godine država upumpati novaca u brodogradilišta

BM
BRANITELJ-MUP
18:41 13.03.2012.

Asfalt tanker je obična željezna kanta. Koliko su na toj kanti izgubili. Što to ne objave?

HR
hrvatin
19:32 13.03.2012.

Bilo bi vrijeme da se vec jednom promjeni taj maj u svibanj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije