Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Model C

U “modelu C” otpis dugova, preustroj i reprogram obveza

Šuker
10.03.2010.
u 07:00

Vlast se nada konsenzusu kako bi izbjegla optužbe o pogodovanju i podijelila odgovornost s partnerima. Za dva-tri tjedna očekuje se odluka o pomoći tvrtkama u poteškoćama.

Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker kazao je da razrađuje model za pomoć tvrtkama koje su godinama u poteškoćama.

– Svako od tih poduzeća ima specifične probleme i na takav će se način trebati rješavati, a Vlada će za dva-tri tjedna donijeti odluku kako im pomoći – kazao je Šuker. Izvor iz Vlade napomenuo nam je da neće biti nimalo lako pronaći model pod koji bi se podvukla sva problematična poduzeća – njih nekoliko stotina u državnom vlasništvu, iz evidencije Hrvatskog fonda za privatizaciju te isto toliko “očajnika” na različitim sindikalnim listama koji traže pomoć.

Sugovornik kaže da taj treći model za pomoć tvrtkama, tzv. model C, ne bi predviđao ulazak države u vlasništvo ili izravne financijske injekcije, ali uključivao bi reprograme, stečaj s preustrojem, dodatne pregovore s vjerovnicima i slično. Pevec je, kaže, tipičan primjer tvrtke koja je mogla biti spašena da je vlasnik na vrijeme zatražio pomoć stručnjaka, pa i državnih institucija, jer nije bio prezadužen.

U pripremu pravila trebali bi biti uključeni i sindikati i poslodavci, a očekuje se da će radnici stvarati najveći pritisak za pomoć. Jedna od tvrtki koja bi, na primjer, mogla računati na pomoć je i KIO Orahovica, u kojoj su zaposleni prosvjedovali nekoliko puta od početka godine tražeći reprogram obveza i državna jamstva. Bilo je i dosad nekoliko pokušaja da se ide na organiziran otpis državnih potraživanja i otpis poreznih dugova, no Ivan Šuker nerado je ulazio u takve kombinacije jer se uvijek postavljalo pitanje kome otpisati i po kojim kriterijima.

Moguće je da će ovaj put socijalni partneri postići konsenzus, a kako čujemo, model C operativno bi mogao voditi Hrvatski fond za privatizaciju. Očekuje se da će u projektu sudjelovati i premijerkin savjetnik Željko Perić.

Komentara 4

KO
kole26
11:43 10.03.2010.

OTPIS poreznih dugova - bando lopovska. Mi koji plaćamo uredno porez i obveze prema dobavljačima bez obzira što su drugi nama dužni SMO BUDALE. A ovi koji ne plaćaju njih nagrađujete kao i prije nekoliko godina kad se smanjivali porezni dug ako se plati odmah.OVO IMA SAMO U NAŠOJ TRULEKS DRŽAVI. Sve si razmišljam da pređem u d.o.o i da Vas našiljim. Ja da sam izdao mjenice na 100000 kn bez pokrića dobio bi bajbuka 5 godina, a gamad izdaje po par milijuna i nikom ništa. SRAMOTA !

ST
starceda
13:37 10.03.2010.

Najveći broj poduzeća u postupku pretvorbe i privatizacije prešao je iz vlasništva malih dioničara ( radnika i umirovljenika jer oni nisu mogli otplatiti većinski paket dionica zbog izuzetno visokih cijena) u vlasništvo banaka.Državni fondovi su im te dionice dali ispod cijene, 3 do 5 puta jeftinije nego što su ih plaćali mali dioničari koji su do tada bili suvlasnici u društvenom vlasništvu.Oni su izgradili ta poduzeća.Umjesto da im država omogući vlasništvo po povoljnoj cijeni jer je to njihovo i bilo,( raskinuti su ugovori s njima jer nisu mogli više otplatiti u ratnim i poratnim godinama) državni fondovi to prodaše jer su dobili badava ili ispod cijene. Nakon te nepravedne otimačine banke preko svojih članova uprava,nadzornih odbora i novih vlasnika godinama izvlače novac iz poduzeća smanjujući temeljni kapital i gomilajući gubitke.Na taj način izvučen je najveći dio novca iz velikih i malih poduzeća i pretočen na druge račune u strane banke ili svoje feude.Sada bi država trebala ponovo trebala spašavati ta poduzeća otpisujući im dugove i dati im obilne potpore da nastave sličnim putom.Umjesto prave državne revizije i kontrole poslovanja te mogućih posljedica za te zloporabe, ponovo ih se spašava kao da se ništa nije dogodilo. S druge strane mala poduzeća u privatnom vlasništvu koja su nastala vlastitim sredstvima guše se u neizdrživim državnim nametima i nelojalnom konkurencijom velikih.Na taj način veliki broj njih je prestao poslovati.I onda se pitamo kako je moguće uopće opstati ako se bavite nekom proizvodnom djelatnošću.

UD
udrimuski
18:20 10.03.2010.

al da nedajete lovu onima koji su te firme doveli u govna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije