Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno

U maloj trgovini bez posla ostalo 8380 radnika, nužne hitne mjere

trgovci
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
11.05.2010.
u 15:50

Mali obrt je ranjiv, kapitalno slab i treba posebnu pažnju društva prema obrtništvu, tim više što je u Hrvatskoj više od 4000 naselja bez trgovina i mogu ih snabdijevati samo obrtnici koji imaju najmanje troškove, kaže Boris Vukelić.

Mali trgovci sve su ugroženiji i za njihov je daljnji opstanak na tržištu nužno povezivanje i osnaživanje kroz Plusmarket, udruge i nova horizontalna udruživanja, kazao je Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine HOK-a na današnjem 7. susretu trgovaca.

Prema njegovim riječima, jedno novostvoreno radno mjesto u Hrvatskoj vrijedi 30.000 eura, a otvara li ga mali obrtnik - koji uz to dodatno angažira i članove svoje obitelji - i više.

- Takav obrt je ranjiv, kapitalno slab i upozorava na posebnu pažnju društva prema obrtništvu, tim više što je u Hrvatskoj još više od 4000 naselja bez trgovina i mogu ih snabdijevati samo obrtnici koji imaju najmanje troškove - napominje Vukelić.

I dok neki veliki trgovački lanci imaju i svega 0,3 zaposlena na milijun kuna prometa, mala trgovina, koja je u posljednjem kvartalu 2008., kad je počela kriza, imala 40.000 zaposlenih u 20.000 trgovina, najveći je gubitnik krize. Kao prvoj na udaru recesije, tržišni joj je udjel u Hrvatskoj pao sa 24 na 18 posto, a kako je prema istraživanju GfK čak 77 posto potrošača u krizi promijenilo navike, 44 posto se prometa odvija u supermarketima, u hipermarketima je u krizi promet sa 19 skočio na 26 posto, a diskontima s dva na šest posto.

Samo u 2009. promet u trgovini pao je 15,8 posto (46,6 milijardi kuna), kao posljedica sinergije pada zaposlenosti i kreditiranja te porasta poreznog pritiska i straha. U razdoblju do 2004. do 2008. rast prometa obrtničke trgovine iznosio je pak 19 posto, a  pad tržišnog udjela 14 posto. Nelojalna konkurencija i siva ekonomija na razini se ukupnog gospodarstva procjenjuje na 17 posto, u trgovini i mnogo više, tvrdi Vukelić. Posljedica - u obrtničkoj je trgovini u posljednjih 16 mjeseci izgubljeno 8380 radnih mjesta, a više od 35 posto obrtnika-trgovaca je insolventno.

Kako bi obrtnici-trgovci izašli iz krize, na današnjem je skupu, s kojega će zaključci biti upućeni relevantnim državnim institucijama, predložen reprogram obveza za sve kojima je to nužno, pojednostavljenje birokratskih procedura, borba protiv crne ekonomije, prilagođavanje PDV-a, mogućnost mikrokredita uz pomoć HBOR-a i HAMAG-a, ulaganje u objekte i znanje, onemogućavanje nelojalne konkurencije, detaljno razmatranje neporeznih davanja te, između ostalog - sa 10 godina zakašnjenja - kroz instrumente prostornog planiranja regulirati dozvole za izgradnju novih trgovačkih centara u skladu s brojem stanovnika i kupovnom moći.

Sa 32 planirana trgovačka centra do 2012. imali bismo više trgovačkih kvadrata po glavi stanovnika od Beča, a potrošnja u Hrvatskoj tri je puta manja, upozorava Vukelić.

Komentara 2

MA
maklin
16:48 11.05.2010.

HOK ništa ne radi za obrtnike, oni samo ubiru novac od obrtnika jer ih moraš obavezno plaćati a oni NIŠTA ne rade za obrtnike. Znam susjeda koji 10 godina se mući i nikada ništa nije dobio od HOK-a. Nikakvu pomoć, nikad mu ne odgovaraju na emailove. Ustvari jednom su odgovorili sa 2 i po mjeseca zakašnjenja. HOK je čista glupost ili oni samo muzu novce u svoj džepove...

VG
Veseli Gost
23:36 12.05.2010.

Vlada treba da dopusti kumicama da mogu prodavati domaci sir i voce/povrce uz cestu. Vlada ne treba da stiti todorica. Nece ga kumice otjerati u stecaj. Pa ako imamo demokraciju neka se ljudi odluce gdje ce kupovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije