Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantno stanje

U godini dana HOK je ostao bez 11 tisuća članova

hok
PIXSELL
25.05.2010.
u 15:01

Broj osoba radno angažiranih u obrtu u protekloj godini smanjen je za više od 26 tisuća osoba, a ove godine za još nekoliko tisuća. U godini dana HOK je ostao bez 11 tisuća članova - kazao Topić, čelni čovjek HOK-a.

Na tematskoj sjednici Odbora za obnovu i razvoj o stanju i razvoju obrtništva čuli su se zabrinjavajući podaci. Tako je čelni čovjek HOK-a Mate Topić ustvrdio kako je obrtništvo obilježeno izrazito negativnim trendovima.

Broj osoba radno angažiranih u obrtu u protekloj godini smanjen je za više od 26 tisuća osoba, a ove godine za još nekoliko tisuća. U godini dana HOK je ostao bez 11 tisuća članova - kazao Topić.

Napominje kako je aktivno 94 tisuće obrtnika, a u obrtništvu radi više od 218 tisuća osoba. Broj insolventnih obrtnika je više od 38 tisuća, a njihove nepodmirene obveze prelaze pet milijardi kuna, naveo je Topić.

Ravnatelj Uprave za obrt u MINGORP-u Darko Horvat izvijestio je kako je prošle godine malom i srednjem poduzetništvu isplaćeno 222 milijuna kuna nepovratnih potpora, dok je za ovu godinu pripremljen sličan operativni plan kroz koji će se za razne programe i projekte izdvojiti 326 milijuna kuna subvencija i poticaja.

Primjera radi, nastavio je Horvat, u 2006.godini bilo je 103.106 aktivnih obrta, lani 97.569, a njihov broj sada iznosi 93.534. Upozorio je i na vrlo lošu obrazovanost naših poduzetnika. Malo gospodarstvo čini više od 99 posto organiziranih subjekata u ukupnom gospodarstvu RH. U njemu je zaposleno više od 66 posto ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj dok u ukupnom prihodu sudjeluje sa 50,3 posto - zaključio je Horvat.

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
19:49 25.05.2010.

U ovoj drzavi ide nesto krivo vec duzega vremena ali rulja to nece da shvati, samo tako,samo tako, biti ce vam jos gore....drzite figu u depu i slusajte sta vam ovi iz Sabora dovikuju !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije