Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od lipa milijuni!

U 15 godina trgovci su nam lipu po lipu uzeli čak 120 milijardi kuna!

računi
Vedran Balen/VLM
27.05.2013.
u 13:30

Proračun – Zbog uobičajenog nevraćanja “sitniša” kupcima, država je godišnje zakinuta za 2,1 mlrd. kuna, tvrdi M. Salčinović.

Zbog nevraćanja ostatka od jedne lipe, Hrvatska u svom proračunu svake godine ima 2,1 milijardu kuna manje zbog neobračunatog i neuplaćenog PDV-a. Tvrdi to umirovljeni doktor ekonomskih znanosti iz Slavonskog Broda Muhamed Salčinović. Kada je u jednom trgovačkom lancu kupio litru ulja vrijednog 14,99 kuna, na blagajni je dao novčanicu od 20 kuna. Iako je na računu lijepo pisalo “za vratiti 5,01”, trgovkinja mu je vratila točno 5 kuna.

Matematika govori

Revoltiran što mu se to stalno događa, bacio se na matematiku te izračunao da njegovo kućanstvo godišnje na 84 kupljene boce ulja (sedam na mjesec) izgubi 84 lipe, što i nije puno. Međutim, uz pretpostavku da na razini cijele Hrvatske milijun kućanstava kupuje istu količinu ulja, krajnja brojka je 840 tisuća kuna godišnje. – Budući da je to skriveni prihod koji nije registriran u blagajni i na računu, država na taj iznos ne uzima 25 posto PDV-a, što iznosi 210 tisuća kuna godišnje. Međutim, to je iznos koja se odnosi samo na ulje, odnosno samo na jedan artikl – kaže Salčinović. Ako se na ovaj način formiraju cijene za 10 tisuća različitih proizvoda, onda od konačnog iznosa nenaplaćenog PDV-a “boli glava”, nastavlja Salčinović. Naime, 210 tisuća kuna puta 10 tisuća različitih artikala daje već spomenutu brojku od 2,1 milijardu kuna manjka u proračunu zbog nenaplaćenog poreza. Trgovački lanci i druge trgovine u Hrvatskoj već godinama njeguju ustaljenu praksu formiranja maloprodajnih cijena tako da posljednja brojka bude 9. Ne treba biti posebno pametan pa zbrojiti kruške i jabuke i vidjeti tko tu gubi, a tko uzima goleme novce na vješto smišljen i perfidan način.

– Nikada mi nijedan trgovac nije vratio kusur od jedne lipe. Takvo ponašanje veoma je iritantno, osobito što taj isti trgovac uredno čeka da mu vratim tu lipu ako sam kojim slučajem ja njemu ostao dužan – dodao je drugi Brođanin Tomislav Čop.

Poziv Liniću

Salčinović je pozvao ministra financija Slavka Linića da zavuče svoju “ručicu” u blagajne i knjige trgovina koje, kaže, na opisani način legalno i bez mnogo napora pljačkaju i državu, ali i potrošače, od kojih uzimaju preostale tri četvrtine iznosa od 8,4 milijardi kuna.

– Ako se vratimo samo 15 godina unatrag, u proračunu države nedostaje otprilike 30 milijardi kuna, a nama potrošačima uzeto je još tri puta toliko. Ministre Liniću, nađite zakonski način da te milijarde vratite državi! Radi se o nevjerojatnih 120 milijardi kuna! Ako sam u svojim izračunima možda i pogriješio čak 50 posto, opet je konačna brojka 60 milijardi kuna – zaključio je Salčinović.

>>Cent po cent i beskorisni sitniš postaje vrijedna donacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije