Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe

Tvrtkama bez pogona daju 70 posto sirovina

'15.03.2012., Koprivnica - Radnici koprivnicke ispostave Hrvatskih suma ruse stabla u sumi pored prigradskog naselja Jagnjedovec, izvlace iz sume, procjenjuju vrijednost drveta, tovare ga na kamione i
'Marijan Susenj/PIXSELL'
06.05.2013.
u 12:00

“Mi ćemo Sirovinu kupovati na licitacijama, a ostatak će se preko lobija u HŠ-u i Ministarstvu poljoprivrede prodati bogatim i zelenih energenata gladnim članicama EU”

Prevareni smo! Hrvatske šume nekim tvrtkama daju 14-godišnje ugovore na 70% energetskog drva u vlasništvu RH kao jamstvo za pokretanje još nepostojećih investicija za proizvodnju toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora, dok postojeće tvornice koje već proizvode „zeleni“ energent, samo u drugom obliku, ostavljaju bez sirovine – tvrde u Odboru proizvođača ogrjevnog paletiziranog drveta u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ogorčeni četveromjesečnim zavlačenjem Hrvatskih šuma s ugovorima.

Obećanja pa šok

Dapače, davali su im, kažu, čvrsta obećanja za sirovinu. A onda je preko noći uslijedio šok. Industrija koja mahom počiva na malim i srednjim obiteljskim tvrtkama do 50 radnika, a ukupno ih u drvno-prerađivačkom sektoru zapošljava više od tisuću, ne samo da neće dobiti višegodišnje ugovore poput energana nego ni jednogodišnje. Sirovinu će ubuduće kupovati na licitacijama, a ostatak će se, optužuju, putem lobija pojedinaca u Hrvatskim šumama i resornom Ministarstvu poljoprivrede prodati bogatim i zelenih energenata gladnim članicama EU.

Novcem iz EU fondova tamo se i subvencijama potiče korištenje obnovljivih izvora i trgovina energetskim drvom, pa nije teško zamisliti kako u konkurenciji velikih stranih trgovaca mali hrvatski proizvođači cijepanog ogrjevnog drva, kojima godišnje treba do 15.000 kubika sirovine, sigurno neće moći licitirati za ponuđene veće količine. K tome, kako da odrede cijenu prema kupcima ako ne znaju ni koliko će ih stajati sirovina ni koliko će je uspjeti kupiti, a konkurencija u tom poslu, koji podrazumijeva gotov hrvatski proizvod s dodanom vrijednošću i 90-postotni izvoz na tržišta Italije, Njemačke... vreba i iz BiH, Slovačke, Mađarske, Rumunjske.

Doznajemo kako je pred realizacijom i nekoliko investicija da se nekomercijalni ostatak drveta iz proizvodnje ogrjevnog paletiziranog drveta iskoristi kao energent za proizvodnju toplinske energije u školama, općinama, vrtićima i slično u mjestima proizvodnje, mahom ruralnim i nerazvijenim područjima RH, dok im, kako tvrde, iz Hrvatskih šuma sada poručuju kako za njih nema višegodišnjih ugovora, da su sami krivi što su preuzeli rizik ulaganja u proizvodnju te da su strateški interes države energane i što veći profit Hrvatskih šuma od sirovine na tržištu.

– U ovoj se proizvodnji na svakih 380 do 400 m3 zapošljava jedan radnik i to samo u direktnoj preradi, dok se velik broj njih zapošljava posredno u prijevozu, izradi ambalaže, proizvodnji peći, instalacija i održavanju toplinskih sustava – kaže Irena Majzec, predsjednica Odbora proizvođača ogrjevnog drva i direktorica poduzeća Karbo Zim. Dodaje da Udruženje od Vlade i Ministarstva poljoprivrede ne traži nikakve poticaje, odnosno novac, nego samo odgovor je li državna strategija da se uništi postojeća proizvodnja uime eventualnih budućih energana za koje se nadaju da će zaposliti barem 30 njihovih radnika, koliko ih je dovoljno, ne za jedno, nego za tri postrojenja u Hrvatskoj.

Traže očitovanje Vlade

– I mi podržavamo strateške investicije u Hrvatskoj, pa čak i energane, ali ne na način da se strateški rasprodaje sirovina Hrvatskih šuma i one same i uništi domaća proizvodnja stavljanjem u nejednake i neravnopravne uvjete – poručuju iz Udruženja iz kojega traže i pismeno očitovanje Vlade o drvnoj strategiji. U protivnom prijete i javnim prosvjedima u Zagrebu, kojima će pokazati da postoje, imaju transport, alate, strojeve i ljude – i ustavno pravo na rad i dostupnost sirovine pod jednakim uvjetima u vlastitoj domovini.

>> Do sirovine za pelete samo licitacijom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije