Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zelena transformacija

Tvrtka iz Međimurja će 70 posto energije dobivati od Sunca

solarna energija, solarni kolektori, solarne ćelije
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.04.2022.
u 16:00

Ovime je Sobočan Mursko Središće postavio na europsku kartu pozitivnih proizvodnih trendova i još jednom na njoj ucrtao uspješnu hrvatsku poduzetničku priču – rekao je ministar Ćorić

Čak 70 posto potrebe za energijom u prozvodnji tvrtka Sobočan iz Murskog Središća u Međimurskoj županiji dobivat će od Sunca. U pogon je puštena sunčana elektrana u koju je uloženo više od četiri milijuna kuna, a projekt je sufinanciran iz poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Očekivana godišnja proizvodnja je 820.970 kWh ekološki čiste električne energije. Tvrtka će većinu koristiti za vlastitu potrošnju i tijekom jedne godine u okoliš ispustiti oko 210 tona ugljičnog dioksida manje u odnosu na električnu energiju isporučenu iz elektroenergetske mreže.

- Zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koji smo počeli izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije – rekao je Franjo Sobočan, osnivač tvrtke koja se bavi proizvodnjom namještaja i dizajnom interijera, a izvozi 70 posto proizvoda, najviše u zapadnoeuropske zemlje.

Dosad je iz EU fondova uspjela povući oko 12,5 milijuna kuna. Izvršni direktor Dejan Sobočan najavio je da će do kraja 2024. investirati oko 55 milijuna kuna. Na otvorenju elektrane bio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.

- Ovime je Sobočan Mursko Središće postavio na europsku kartu pozitivnih proizvodnih trendova i još jednom na njoj ucrtao uspješnu hrvatsku poduzetničku priču – rekao je ministar Ćorić. Tvrtka je proje šest godina započela proces "zelene transformacije". 

VIDEO Hrvatska kakvu trebamo: Zelenim razvojem protiv klimatske krize

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije