grčka ne odmaže

Turizam donosi 600 mil. eura više, Lorencin očekuje čak osam milijardi

07.05.2015., Zagreb - Dolazak ministara na sjednicu Vlade RH. Darko Lorencin. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
08.07.2015.
u 17:00

Sedam posto brojniji gosti i četiri posto više noćenja dobar su ulaz u špicu sezone koja bi trebala biti podjednako dobra. Iako, sam lipanj je bio manje slavodobitan, 1,9 milijuna gostiju (plus od 2%) ostvarilo je 1,2 posto manje noćenja nego prošle godine

Prva polovica godine donijela je 175.000 turista i zamalo osamsto tisuća noćenja više nego u prvih šest mjeseci 2014. Sedam posto brojniji gosti i četiri posto više noćenja dobar su ulaz u špicu sezone koja bi trebala biti podjednako dobra. Iako, sam lipanj je bio manje slavodobitan, 1,9 milijuna gostiju (plus od 2%) ostvarilo je 1,2 posto manje noćenja nego prošle godine.

Htjeli su k nama...

– S tim padom se zbog rasporeda blagdana računalo, ali manji je nego što smo očekivali. Iz prošlogodišnje “srpanjske rupe”, pak, izvučene su pouke i ovaj će srpanj zasigurno biti drukčiji – kaže ministar turizma Darko Lorencin, koji očekuje da sezona 2015. donese rekordnih osam milijardi eura. Točnije, oko 600 milijuna više nego u prošloj godini.

– Ostvarene brojke rezultat su dobre pripreme sezone i aktivnosti, posebice u sklopu programa Hrvatska 365. No, to svakako nije maksimum hrvatskog turizma izvan glavnog dijela sezone – kaže direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić.

Oko nastavka sezone, koja prvih šest ovogodišnjih mjeseci završava sa 4,18 milijuna gostiju i 16,8 milijuna noćenja, puno neizvjesnosti nema ni na "terenu". – Prema sadašnjim najavama, od 26. srpnja pa do kraja kolovoza u hotelima i turističkim naseljima neće biti slobodnog kreveta – kaže direktor Kompasa Ivan Pukšar. – Trenutačno ima i nešto cjenovnih akcija, popusti su od deset do najviše 15 posto, ali kratkoročni su, ovog tjedna za idući, pa se ne treba previše oslanjati ni na last minute – savjetuje Pukšar hotelske goste.

U privatnom smještaju bit će lakše naći krevet. Kako god bilo, sezoni ne odmažu ni zbivanja u Grčkoj ni nedavni terorizam u Tunisu. Iako, ne u mjeri i ne na način kako bi se na prvu pomislilo. Recimo, francuski turoperator koji se nakon masakra u Sousseu htio prebaciti na Hrvatsku, završio je u Španjolskoj jer na željenom otoku nisu imali dovoljno hotelskih kapaciteta. Isto tako, kad su u Sousseu ubijeni turisti, otkazi nisu pljuštali samo u Tunisu.

Otkazali zbog Tunisa

– Te iste večeri tri su mi rezervacije za srpanj otkazane, a iduće jutro još tri. Ne misle gosti da im kod nas prijeti neka opasnost, ali kad se događaju takvi užasi, mnogi radije ostanu kod kuće – iskustvo je jednog hvarskog iznajmljivača.

Nije do kraja jasno ni kako će Grčka utjecati na sezonu u nas. Odande stižu proturječne vijesti. Od toga da su se neki otoci uoči referenduma preko noći ispraznili i da otkazi pljušte, do toga da je atmosfera uobičajeno turistička.

– Proteklih dana bio sam u Ateni, koja je rasprodana do listopada, Patrasu i na Zakintosu. Turista ima, ničega ne manjka, atmosfera je dobra. Grci čak nisu izgubili ni svoje dobro raspoloženje po kojem su poznati. Jedini problemi su vezani uz goste s kruzera, koji se žale čim vide šest, sedam ljudi pred bankomatom – kaže turistički profesionalac Zoran Marković koji je u Grčkoj posljednjih tjedana. Zanimljivo je da Grčka među Hrvatima, kojima je domaći Jadran apsolutni broj jedan, i dalje drži mjesto najtraženije inozemne destinacije na Mediteranu.

>>Darko Lorencin: Ove sezone nadam se većim prihodima od lanjske 7,4 milijarde €

>>Ante Gotovina sa suprugom prisustvovao otvorenju hotela Park

Komentara 6

CR
crocro
21:49 08.07.2015.

Kada bi Švicarska bila vlasnik jedne polovice Hrvatske jadranske obale, onda bi u roku od 5 godina imala profita vrlo vjerojatno oko 100 milijardi dolara. Jer oni znaju a mi moramo još puno učiti kako se stvara profit i koja su pravila miltipliciranja profita. No, da Hrvatska od turističke sezone na cijeloj obali ima profit od barem 20 milijardi eura, onda bi se to mogao zvati uspjeh vrijedan uloženog truda i pravilnog gospodarenja.

Avatar Melankolija
Melankolija
21:27 08.07.2015.

Bravo, konacno probijamo tu brojku od 8 milijardi eura.

DJ
djurex
17:22 08.07.2015.

Vidi clanka ne bi da je to ministrova zasluga ha ha ha U svakom zlu malo dobra hvala grckoj i tunisu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije