Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anketa

Turistički djelatnici optimistično čekaju predsezonu

turizam
Goran Stanzl/Pixsell
28.03.2012.
u 10:31

Turistički promet u travnju na hrvatskim odredištima trebao bi biti na prošlogodišnjoj razini, dok bi svibanj mogao biti bitno bolji od prošlogodišnjeg.

Temeljem analize prošlogodišnjih ostvarenih rezultata turističkog prometa i podataka iz ankete koju je Ministarstvo turizma provelo među 38 najvećih turističkih tvrtki u svim primorskim županijama te u Zagrebu, a koje u svom sastavu imaju hotele, turistička naselja i kampove, od travnja do lipnja ove godine u Hrvatskoj se očekuju pozitivni rezultati turističkog prometa.

Naime, u spomenutom razdoblju predsezone u našoj zemlji anketirane tvrtke predviđaju oko šest posto više dolazaka turista, koji bi trebali ostvariti oko 4,5 posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Prema podacima gore spomenute ankete, turistički promet u travnju na hrvatskim odredištima trebao bi biti na prošlogodišnjoj razini, dok bi svibanj mogao biti bitno bolji od prošlogodišnjeg.

U tom se mjesecu, naime, očekuju dvoznamenkasti postoci rasta turističkog prometa.

Prema najavama, lipanj  je otprilike na prošlogodišnjoj razini. No, budući da je proces rezervacija još uvijek u tijeku te da je u tom mjesecu nekoliko praznika i blagdana, ima razloga za optimizam i ostvarenje dobrih rezultata.

Iz Ministarstva turizma napominju da se odmor u predsezoni najčešće ne planira puno unaprijed te, u skladu s tržišnim trendovima, odluku o odlasku na odmor u tom razdoblju turisti najčešće donose u posljednjem trenutku, odnosno neposredno prije samog odlaska.

Kada je riječ o očekivanim rezultatima turističkog prometa u razdoblju nadolazećih uskrsnih blagdana, njih neće biti moguće uspoređivati s prošlogodišnjima jer ove je godine Uskrs kalendarski puno ranije (8. travnja), u odnosu na 2011. godinu.

Prošle je godine Uskrs bio krajem travnja te su ga turisti nerijetko spajali s Praznikom rada te na taj način produžili svoj boravak u odredištu. No, usporedimo li ovogodišnji uskrsni vikend s istim vikendom 2009. godine, kada je taj blagdan bio u sličnom terminu kao ove godine, prema najavama i uz povoljne vremenske uvjete, možemo očekivati puno bolje rezultate.

Anketom Ministarstva turizma nisu obuhvaćene procjene sustava turističkih zajednica, vezane uz dolazak domaćih turista u vlastite kuće za odmor (nekomercijalne objekte), smještene duž Jadrana.

Sve navedeno bi, prema rezultatima anketa, trebalo utjecati na ostvarenje kvalitetne predsezone u našim turističkim mjestima, poručuju iz ministarstva.

Komentara 2

PU
pusrane
12:54 28.03.2012.

Konobari, spremači soba, čistači vc-a, to su jedina zanimanja koja će opstat u Rvackoj .....

UK
Ugo Kajvez
19:30 29.03.2012.

28.03.2012. u 12:54h pusrane . Zaboravio si hrvatske radnike na njemačkoj baušteli ..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije