Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neiskorišteni adut

Turistička smo zemlja, a čak 4000 naselja nema trgovinu

'slavonija- 21.08.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn:trgovina-- u provedbi  zakona o radu nedjeljom poslodavci uglavnom  izbjegavaju prava radnika Photo: Ivica Galovic/Vecernji list'
Ivica Galović/Večernji list
26.11.2012.
u 19:44

Zanimljivo je istaknuti da je u Hrvatskoj oko 4000 naselja bez prodavaonica zbog čega je nužno poticati gradnju prodavaonica baš u takvim naseljima kako bi se osigurala nesmetana opskrba stanovništva, tvrdi direktorica Sektora trgovine HGK

Sve se više veleprodajnih trgovačkih lanaca okreće razvoju manjih formata trgovina koje bi zadovoljile potrebe potrošača mikrolokacija. Poslije Spara, Konzumovih Plus marketa, Prehrane te Dioninih trgovina koje se nalaze u većini zagrebačkih četvrti, i Mercator se usmjerio na otvaranje manjih trgovina u Zagrebu i Istri te u većim hrvatskim gradovima, piše Poslovni dnevnik. Svjedoči o tome Mercatorova voditeljica odnosa s javnošću Lea Marcijuš koja ističe da će se tvrtka u razdoblju od 2013. do 2016. fokusirati na manje formate trgovina te zakupe umjesto vlastitih objekata. Tako je za 6. prosinca predviđeno otvaranje Mercatorova marketa na zagrebačkoj Savici te dvije novouređene trgovine u Kurilovcu pokraj Velike Gorice i Karlovcu.

– Prema istraživanjima, u prosjeku 70 posto potrošača obavlja dnevne kupnje u supermarketima ili manjim formatima trgovina, dok veće tjedne ili mjesečne kupnje obavljaju u hipermarketima – potvrđuje Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora trgovine Hrvatske gospodarske komore.

Rakuša Martulaš smatra da će klasični maloprodajni lanci i dalje zadržati kupce na principu poslovanja "trgovine iz susjedstva", ali i da će se veliki trgovački lanci ponudom različitih sadržaja nastojati prilagoditi potrebama potrošača i time približiti "dnevnim i malim kupnjama".

– Zanimljivo je istaknuti da je u Hrvatskoj oko 4000 naselja bez prodavaonica zbog čega je nužno poticati gradnju prodavaonica baš u takvim naseljima kako bi se osigurala nesmetana opskrba stanovništva – tvrdi direktorica Sektora trgovine HGK koja napominje i da je Hrvatska turistička zemlja pa razvoj malih prodavaonica predstavlja turistički adut plasmanima domaćih proizvoda kroz male prodavaonice.

>>Za 27 radnih mjesta u robnom centru javilo se čak 520 ljudi

 

Ključne riječi

Komentara 12

BK
bez.komentara
19:03 28.11.2012.

Da samo trgovine,uvezeš i prodaš i to je

RO
rotten
20:25 26.11.2012.

Trgovine "manjeg" formata 20% skuplje 80% manjeg asortimana nego hipermarketi i puno puno artikala pred istek roka jer je katastrofalno mali obrtaj pogotovo u selima i "manjim" mjestima... U takvim se trgovinama jedino uzimaju cigarete,pivo i kruh ako nije pekara u blizini... Na žalost govorim to iz iskustva

ST
stefj
11:18 27.11.2012.

He, he, vidjet ćete nakon nove godine, kada se uvedu fiskalne kase. Koliko će tek onda biti naselja bez trgovina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije