Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5.u EU po siromaštvu

Trećina Hrvata siromašna, a novi siromašni mlađi su i obrazovaniji

mladi
Željko Mršić/Pixsell
02.04.2012.
u 13:15

Kad je riječ o zemljama Europske unije, od Hrvatske su siromašnije jedino Bugarska, Rumunjska, Litva i Letonija

Trećina građana Hrvatske je siromašna, a bit će ih još i više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku koji još prikazuju i to da su, kad je riječ o zemljama Europske unije, od Hrvatske siromašnije jedino Bugarska, Rumunjska, Litva i Letonija.

Stopa relativnog siromaštva u 2010. iznosila je 20,6 posto, što znači da petina građana ne može podmirivati osnovne ljudske potrebe. Prema statistici, to je svatko sa 2100 kuna neto mjesečno (za samce) ili sa 4400 kuna mjesečno (kućanstvo s dvoje odraslih i dvoje djece), piše magazin Banka.

Istraživanje pokazuje da su novi siromašni oni koji su bili aktivni na tržištu rada, što se u većoj mjeri odnosi na muškarce.

– Snažno su pogođeni i mladi jer je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u samom europskom vrhu. Novi siromašni razlikuju se od starih – obrazovaniji su, mlađi i ekonomski aktivniji – kazao je za Banku profesor Zoran Šućur s Pravnog fakulteta te upozorio da će porasti dječje siromaštvo.

Također, istaknuto je da danas siromaštvo pogađa razvijenije i urbane dijelove Hrvatske.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 64

AM
a_morte_i_rossi
15:19 02.04.2012.

to je kad bosanci i dijaspora glasaju za hrvatsku a vode je komunisti i ustaše!!!! a hrvate niko nikad nije nista pitao....

AM
a_morte_i_rossi
15:47 02.04.2012.

pivo pola litre kosta 0,35€ znaci manje od 3 kune dok u hrvatskoj kosta 6 kuna!!!!!

MR
mravac8
15:14 02.04.2012.

xychhr-200 Ovo je demokracija. Dakle, svatko ima onakvu vlast kakvu zaslužuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije