Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlatna groznica

Topi se nacionalno blago - zlata izvozimo kao da imamo rudnike!

zlato
26.03.2012.
u 19:37

U Hrvatskoj je cijena zlata 60 posto viša nego u EU jer ne postoji pojam investicijskog zlata

Stotine stanica za otkup zlata, koje zamjenjuju zatvorene obrte i propale dućane, stalni su podsjetnik na dubinu krize; već njihovo postojanje govori o tome koliko je masovna postala prodaja posljednjih materijalnih vrijednosti kojima raspolažu hrvatske obitelji. Gospodarskim terminima reći ćemo da je izvoz zlata iz Hrvatske sa 77 kilograma 2006. godine porastao na 1,37 tona u 2011. godini. Vrijednost mu se u šest godina povećala sa 1,1 milijun dolara na impozantna 54 milijuna dolara.

Roba i vjenčano prstenje

U Hrvatskoj za to vrijeme nije otkriveno nijedno nalazište zlata; rudnici su skriveni samo po obiteljskim škrinjama, u uspomenama nekoliko generacija, pošteđeno nije ni vjenčano prstenje. Upravo to, otkupljeno zlato, završava u izvozu.

– Ovo što se događa, nije slučaj samo kod nas, toga ima i drugdje, u Americi postoji jako mnogo mjesta za otkup zlata. No, nažalost, kriza je tako duboka da se mnogi rješavaju svojih dragocjenosti pa je i otkupljivača sve više – kaže Ivan Ivin, predsjednik uprave Ilirike Investment, čiji fondovi, među ostalim, ulažu i u zlato. Cijena mu, kaže, nije loša čak ni za otkup lomljenog zlata, možda je čak i viša nego kad su zlatne predmete ili nakit građani kupovali, pa se može dogoditi i da su na dobitku. A dokad će se ta cijena držati visoko?

– Dokle god kriza traje. Kad raspoloživa valuta nije najbolje rješenje, zlato se nameće kao najbolji izbor. I u istočnim zemljama potražnja je još jako velika, Kina još nije odabrala treću ili četvrtu valutu za čuvanje novca – objašnjava Ivin.

No, premda i drugdje otkup cvjeta, u Hrvatskoj postoji drugi problem.

– Prodano zlato nemoguće je ponuditi vlastitim građanima koji imaju mogućnosti kupiti ga – upozorava Sven Sambunjak, savjetnik za ulaganje u zlato i urednik portala srebrozlato.com. Kaže da smo jedina zemlja u kojoj se na zlato plaća porez na luksuz 30 posto, a s ostalim nametima cijena mu je 60 posto viša nego u EU.

– Događa se dvostruki odljev kapitala; prvo otkupljivači izvoze zlato, a onda ga hrvatski građani kupuju izvan Hrvatske.

Izbor: šverc ili inosef

U Hrvatskoj ne postoji pojam investicijskog zlata; na uvezeno zlato plaća se, osim poreza na luksuz, PDV u iznosu od od 25 posto i carina u rasponu od nula do 18 posto. Hrvatski građani koji zlato kupe najčešće u Sloveniji, poluge švercaju ili čuvaju u inozemnim sefovima.

– Kad uđemo u EU, legalno će unijeti to zlato iz sefova u Hrvatsku, a mi ćemo kao država u međuvremenu previše izgubiti – poručuje Sambunjak.

Komentara 59

VE
vecehe
21:27 26.03.2012.

Ma neizvozimo to zlato samo od sebe nestaje, eto ni Rohatinski nezna gdje su nestale poluge iz centralne banke.

DU
Deleted user
19:50 26.03.2012.

neka, vole to građani, rasprodat će i zlato i zemlju i kuću i preseliti u kolibe samo da održe na vlasti svoje voljene komuniste iz hdz i sdp, dok se ima što zadužit i rasprodat dobro je, poslije ćemo svi iselit u kanadu i čile.

PO
podravec
08:26 27.03.2012.

nikdva, nemamo gospodarsku strategiju ali zato imamo Hrvatsku godspodarsku komoru na čelu sa multi€milijunerom Vidoševićem prije dvadesetak godina siromakom sa skromnim stanom i malom viked kućom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije