Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac bez granica

Srbija je za ulaganje bolja nego Hrvatska

ivica todorić
Patrik Macek/Pixsell
30.06.2010.
u 08:53

Agrokor: Todorić je zapravo rekao da je on srpski investitor, radije bi ostao u Srbiji jer su tamo prilike za ulaganje veće.

Vlasnik Agrokora nije rekao da Hrvatska nije dobra zemlja za ulaganje. Pa kako i bi kad je on sam najveći investitor i poduzetnik. U ovom trenutku Agrokor je samo u domaću poljoprivredu uložio tri milijarde kuna – reakcija je iz Agrokora na interpretacije Todorićevih izjava za srpske medije koje su danas punile hrvatski medijski prostor.

Vlasnik Agrokora prošli je tjedan u Srbiji otvorio farmu za tov junadi te je tom prilikom razgovarao s više desetaka srbijanskih novinara. Rekao im je da u Srbiji ima mnogo više mogućnosti za ulaganje nego u Hrvatskoj.

Ulaganja u Srbiju
Spomenuo je također da već deset godina neuspješno pokušava ‘zatvoriti’ neki posao s predsjednikom mađarske OTP banke, ali ne uspijeva tu robu plasirati i prodati u Hrvatskoj.

U Agrokoru su nam danas objasnili da je Todorić odgovarao na novinarsko pitanje zašto je Hrvatska ostala zatvorena za srpski kapital i poduzetnike, što je zapravo činjenica. U Srbiji se, prema podacima koje je nedavno iznio hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač, nalazi više od 200  hrvatskih tvrtki, zapravo svi koji nešto znače prisutni su na tom tržištu, a od 1993. hrvatske su kompanije uložile u Srbiji oko 520 milijuna eura.

Obrnutog procesa, međutim, nema u znatnijoj mjeri. Bilo je nekih pokušaja Todorićeva poslovnog partnera Miškovića da ulaže u Hrvatsku, ali zasad je sve stalo na pokušajima. Dok su proteklo desetljeće kao glavna prepreka navođeni politički razlozi, u novije vrijeme sve češće se u poslovnim krugovima može čuti da Srbi ne dolaze u Hrvatsku jer nemaju toliko kapitala.

– Predsjednik Agrokora rekao je zapravo: da je on srpski investitor, radije bi ostao u Srbiji jer su tamo prilike za ulaganje veće. Jeftinije je, tržište je veće, manja je konkurencija stranih investitora – objašnjavaju u Agrokoru te dodaju da njegove izjave nisu usmjerene protiv domaćih uvjeta poslovanja. Dapače, Agrokor ima godišnji prihod od četiri milijarde eura te je postao vodeća regionalna kompanija.

Bez komentara
U domaćim poduzetničkim krugovima prepričavale su se Todorićeve izjave, međutim, nitko od relevantnijih sugovornika nije smatrao uputnim da ih komentira. Hrvatsku inače strani krugovi ocjenjuju kao zatvorenu zemlju, premda domaća javnost ne može prihvatiti takve interpretacije.

Otkako je krenula privatizacija, stranci su pokupovali sve vrednije tvrtke i banke, a prehrambena industrija je, dobrim dijelom zahvaljujući i Agrokoru, jedina ostala u domaćim rukama. To je i sektor koji je trenutačno u fokusu Todorićeva interesa, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, Makedoniji, BiH, a spominje se i njegov izlazak u Rusiju.

Komentara 142

DO
downunder
10:29 30.06.2010.

Dajte ljudi baš ste naivni. Što se pjenite. Pa naravno da neće reći: \"Dođite Srbi i prodavajte svoju robu i tako meni činite konkurenciju\". Pa tko bi to napravio.

OB
-obrisani-
10:46 30.06.2010.

Još se sjećam kako je Ivica bio galantan kad je kupio jedan trgovački lanac u Srbiji.Vehementno je svim radnicima dao 500€ kao znak dobre volje.Ja tih 500€ vidim kao otete iz džepa njegovih hrvatskih radnika koju takvu nagradu mogu samo sanjati u ovom životu.

DE
Deprimirani
10:28 30.06.2010.

Gade jedan! A sve što si nagomilao Ti je dala Hrvatska! A sada Ti se čini kako više nije dobra! I nije dobra kada takvi kao Ti ne žele \"investirati\" jer im novac ne teče odmah u potocima. Prodaj too sve što imaš i beš na Havaje ili u Švicarsku1 Pazi da Ti jednog dana razularena jadna raja (bivši kmetovi) iz podnožja Tvoga dvorca ne zapali taj dvorac!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije