Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radnici u strahu

Todorić prodaje Ledov frigo-servis, najizgledniji kupac Pet-prom

Ledo
Antonio Bronić/PIXSELL
04.06.2012.
u 20:41

U Pet-promu ne znaju jesu li jedini koji pregovaraju s Agrokorom, no netočne su, tvrde, glasine da posluju s gubicima

Dok se još uvijek spekulira i nema službenih potvrda hoće li biznis sa sladoledom i smrznutom hranom Agrokoru poslužiti u financijskoj konstrukciji za novu utakmicu za Mercator koja će početi na jesen, sasvim se sigurno prodaje frigo-servis za rashladne i klima-uređaje koji posluje u sastavu Leda.

“Outsourcing” isplativiji

Radnici, njih 40-ak u Zagrebu i drugim gradovima, revoltirani su i preplašeni. Tvrde kako ih 80 posto ima od 20 do 42 godine staža u Ledu, koji je velika i respektabilna tvrtka, a sada će završiti u maloj tvrtki poput Pet-proma, koji je najizgledniji kupac i još, kako tvrde, ne posluje najbolje.

– Katastrofa! Održavamo rashladne uređaje u svim Agrokorovim tvrtkama, Jamnici, Ledu, PIK Vrbovcu..., u svima osim u Konzumu, a sad nas žele odcijepiti iz Leda, bez otpremnina i ikakvih prava. Ispada da Agrokoru nismo rentabilni, a Pet-promu jesmo. Da je taj dan sve bliže dokaz je i to što smo upravo ostali bez šefa koji je “zbog potreba posla prebačen u drugu radnu jedinicu” – ogorčen je naš izvor koji je želio ostati anoniman (podaci u redakciji).

Direktor Pet-proma Ivan Presečan kaže kako nije tajna da oni mjesecima pregovaraju s Agrokorom, koji im je jedan od većih kupaca.

I oni, tvrdi, servisiraju rashladne uređaje u gotovo svim Agrokorovim tvrtkama te je posve normalno i trend svuda u svijetu da se usluge kompanija koje nisu osnova poslovanja “outsorsaju”, što je puno isplativije. No još uvijek s Agrokorom ništa nije dogovoreno i sve su opcije, pa i ta hoće li Pet-prom preuzeti “frigove” radnike ili ne, otvorene, napominje Presečan. Tvrdi i kako njegova tvrtka sa 150 zaposlenika radi već 20 godina i nikada nije poslovala s gubitkom. U Agrokoru pak odvraćaju kako postoji interes nekoliko specijaliziranih igrača za preuzimanje tog dijela biznisa koji im nije osnovni. I to je, dodaju, samo nastavak strategije u fokusiranju na “core” biznis.

Rješavaju se “non corea”

Iako je, s obzirom na širenje na turizam, benzinske crpke, igračke..., teško zamisliti koji još “non core” biznisi Ivici Todoriću nisu od presudnog značaja, činjenica je da su radnici, pokazalo se i na primjeru Mlinara i ostalih, dosad uvijek bili zbrinuti i nisu ostajali bez posla.

Komentara 5

MS
mare_split
21:41 04.06.2012.

Počelo je, počelo!

PO
podravacc
22:01 04.06.2012.

prodaje jedno da bi kupio drugo,i tako u krug,samo mi nije jasno zašto mu Mlinar nije odgovarao.......

NN
narodne_novine
23:34 04.06.2012.

Dobro, ali kada ce ti nasi ekonomisti i strucnjaci komentirati ovakve poteze! Agrokor (Todoric) prepakira jedan dio Ledo na "njegovu" drugu tvrtku (isto kao Kozmo...i sl.) a usput svi iz politike i dalje ce gurati subvencije prema Agrokoru a i poslovne banke ce ga podrzati, dok tisucu drugi mali i srednji tvrtki nemogu ni blizu takvi isti "trzisni" uvjeta kao Agrokor.. A jos veci problem je to da jedna tvrtka (petprom) placa svoje radnike sa bonovima iz Konzuma. Nije problem to sto jedan poduzetnik (Todoric) uspjesno lobira za svoju tvrtku, nego zasto nakon 20 godina i dalje se samo "gura" jedan Agrokor spram razvoj cijelog Hrvatskog gospodarstva???? Gdje su samostalni ekonomski i politicki strucnjaci da ovavke teme komentiraju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije