Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zloporaba položaja

TDR-u kazna i do 280 mil. kuna zbog kršenja tržišnog natjecanja

'unutrasnja...rovinj...07.02.2006. rovinj, tvornica duhana rovinj adris grupe, tdr, cigarete,  foto: goran stanzl'
Foto: 'Goran Stanzl'
1/3
03.08.2011.
u 18:46

Iz domaće tvornice duhana poručuju da su ogorčeni i da je riječ o pritisku moćnih multinacionalnih kompanija na AZTN

Tvornica duhana Rovinj i Adris Grupa zlorabili su vladajući položaj na hrvatskom tržištu cigareta od 15. kolovoza 2004. do 31. prosinca 2010. godine – zaključila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja će protiv TDR-a i Adris grupe podnijeti optužni prijedlog Prekršajnom sudu. Ako Prekršajni sud potvrdi rješenje AZTN-a, rovinjskoj tvrtki može izreći maksimalnu kaznu od čak 280 milijuna kuna, što bi bila dosad najveća kazna nekoj tvrtki za kršenje tržišnog natjecanja u Hrvatskoj!

Kazna 10 posto prihoda

Naime, predviđena novčana kazna za prekršaj koji su počinili TDR i Adris može iznositi do maksimalno 10 posto vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda poduzetnika ostvarenog u godini prije počinjenja zloporabe, a to je u ovom slučaju 2003. godina. Te je godine Adris grupa imala prihode od 2,8 milijardi kuna.

U rješenju AZTN-a navodi se da je neosporno da su Adris i TDR od 2004. do 2010. godine bili u vladajućem položaju na tržištu, a taj su položaj zlorabili provedbom strategije stvaranja mreže isključivih kupaca s namjerom isključivanja ili ograničavanja pristupa tržištu svojim konkurentima.

Rovinjske tvrtke su to radile putem općih uvjeta poslovanja te sporazuma o prodaji i promidžbi cigareta koje je TDR sklapao s kupcima – trgovcima na veliko i trgovcima na malo.

U tim je sporazumima, navode u AZTN-u, kupcima bila nametnuta dodatna obveza da sve svoje potrebe ili većinu svojih potreba za cigaretama u određenom razdoblju nabavljaju od TDR-a, a on je takvu kupnju financijski poticao, odnosno nagrađivao zabranjenim, uvjetovanim retroaktivnim rabatima, takozvanim rabatima vjernosti.

Pravo na ostvarenje dodatnog-naknadnog retroaktivnog rabata bilo je uvjetovano vjernošću kupaca TDR-u. Vjernost je, pak, utvrđivana ovisno o tome koliko su svojih ukupnih potreba za cigaretama pojedini kupci u određenom razdoblju zadovoljavali isključivom kupnjom od TDR-a.

"Dodatni rabati i marketinška naknada pritom su imali znatan udjel u ukupno mogućim rabatima pa su zapravo imali poticajan učinak na kupce da kupuju isključivo ili gotovo isključivo TDR-ove cigarete", zaključili su u AZTN-u. Budući da je više od 90 posto svih ključnih TDR-ovih kupaca u razdoblju od 2006. do 2009. ostvarilo dodatni/naknadni rabat, to znači da je on proizveo učinak vezivanja kupaca jer su najveći dio svojih potreba (u prosjeku više od 80 posto) oni podmirivali cigaretama iz asortimana TDR-a, navodi se u rješenju. Agencija je zabranila Adris grupi i TDR-u svako takvo buduće postupanje.

Konkurenti zadovoljni

AZTN je ovaj slučaj vodio po službenoj dužnosti, a ne po prijavi TDR-ovih konkurenata, koji su u međuvremenu pokrenuli nove postupke, poput nedavno Japan Tabacca, pa tako u AZTN-u navode da nova prodajna politika, s čijom je primjenom TDR započeo 1. siječnja 2011., nije bila predmet  postupka. Uz JT, AZTN-u je protiv Adrisa stigla i prijava malih trgovaca, a Agencija tek treba odlučiti ima li u tim predmetima uvjeta za pokretanje postupka ili će odbaciti inicijative.

Tomislav Fučkar, regionalni direktor BAT-a za Hrvatsku, kazao nam je da je BAT na ono što se navodi u rješenju Agencije upozoravao i prijavljivao TDR još od 1999. godine, kad je BAT pokrenuo prvi postupak, a otad ih je pokrenuo još nekoliko protiv svog konkurenta TDR-a.

Fučkar nije krio zadovoljstvo rješenjem AZTN-a i izrazio je nadu da će to sad utjecati na trgovce i velike kupce koji su dosad tražili potvrdu nekog autoriteta da su ugovori koje sklapaju s TDR-om nezakoniti.

U Philip Morrisu odluku AZTN-a smatraju bitnim korakom u uspostavljanju poštenog i slobodnog tržišnog natjecanja.

"Odluka jasno potvrđuje neprihvatljivo ponašanje tržišnih sudionika te se nadamo da će se promijeniti praksa koja onemogućuje odraslim pušačima da u polovici trgovina u Hrvatskoj kupuju sve proizvode iz ponude Philip Morrisa. Vjerujemo da će naši poslovni partneri proučiti odluku AZTN-a i uskladiti svoje poslovanje sa zakonom i željama potrošača", navode u PM-u.

Komentara 37

RO
rotten
20:03 03.08.2011.

Kao da je to neka novina na tržištu...BAT i Philip Morris pusu zbog toga ali to je nista sta bi oni radili TDR-u da im on pokuša ući na \"njihovo\" tržište...A što se tiće ugovora pa ima TDR pravo nagraditi sa dodatnim rabatima da li za \"vjernost\",ili za ispunjenje plana ili dodatni cassa sconto ali mislim da je ovo više politička odluka pomognuta \"lobiranjem\" od strane nekih veleposlanstava ipak smo mi u Hrvatskoj i sve što je koliko toliko kvalitetno kao što je TDR treba rasturiti i po mogučnosti jeftino prodati...još ako će ih kupiti BAT ili Morris nitko sretniji od njih

SA
santos008
20:05 03.08.2011.

Holandjanka Neli krus je zaduzena za ovakva pitanja ,ne znam jel jos uvijek i odrezala je kazne pivovarama :Heiniken 300 milijuna,hrols 200 milijuna bavarija 23 milona ,zeljezera Roterdam 300 milina ,ako je to uradila svojima uradice i vama budite sigurnii i jos ce narediti da vam se firma pocjepa da ne bi bilo monopola.

A1
a1z
23:05 03.08.2011.

Ova gamad iz Rovinja je otirala BAT iz Zadra i ugasila 200 radnih mjesta u suradnji sa Pankretićem- Naka crknu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije