Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak u eu

TDR traži pomoć Vlade da ne izgubi tržište zbog EU

'unutrasnja...rovinj...07.02.2006. rovinj, tvornica duhana rovinj adris grupe, tdr, cigarete,  foto: goran stanzl'
'Goran Stanzl/PIXSELL
15.06.2012.
u 17:02

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju velik je izazov za TDR u poslovanju u zemljama u regiji. Ulaskom u EU i napuštanjem CEFTA-e TDR će platiti 10 milijuna € više carina

Ulaskom u Europsku uniju Tvornica duhana Rovinj godišnje će izgubiti 10 milijuna eura, a to ne možemo prenijeti na potrošače, kojima iz godine u godinu pada kupovna moć, upozorio je danas u Rovinju predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković.

Tri mogućnosti

Jedna je opcija, dodao je Tomašković, da taj gubitak prenesemo na poduzeće, a drugo je rješenje da proizvodnju premjestimo u zemlje u regiji. Treća je mogućnost da Vlada pomogne proizvođačkoj industriji da ublaži porezno opterećenje koje će nastupiti ulaskom u Europsku uniju u srpnju 2013. i izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e. 

Sa 12,02 milijarde prodanih cigareta i 1,8 milijardi kuna prihoda te više od 60 posto prodaje ostvarene u izvozu, TDR je ojačao poziciju jednog od vodećih hrvatskih izvoznika i vodećeg proizvođača cigareta u jugoistočnoj Europi. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju velik je izazov za TDR u poslovanju u zemljama u regiji. Naime, ulaskom u EU i izlaskom i CEFTA-e značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji izvoze u zemlje u regiji. Zato je, kažu u TDR-u, iznimno važno da hrvatska Vlada u pregovorima s institucijama EU pokuša stvoriti uvjete koji će taj udar ublažiti.

– Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope za cigarete proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji sa 15 na 57 posto, u BiH na 15, u Makedoniji sa 27 na 42 posto, a na Kosovu sa 0 na 10 posto. Efekti ovih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura više plaćenih carina. Zato je nama, kao i svim vodećim hrvatskim proizvodnim kompanijama, a vjerujemo i državi, iznimno važno da Vlada pokuša u pregovorima s nadležnim institucijama EU stvoriti uvjete u kojima će hrvatski izvoznici moći nastaviti svoj rast i razvoj – kazao je D. Tomašković.

Crno tržište

Kao veliki problem Tomašković je naglasio crno tržište koje raste iz godine u godinu.

– Legalna prodaja u zemljama u regiji porasla je od 2008. godine gotovo devet posto – upozorio je Tomašković, uz konstataciju da sve više ljudi u Hrvatskoj i zemljama u regiji prelazi na najjeftinije cigarete.

Ključne riječi

Komentara 12

JO
johndoe2
17:23 15.06.2012.

Jupiiii mislim da će se Čačić i Milanović obradovati...jošp samo da potjeramo turiste i nađemo novog Envera Hodžu i evo nove Albanije u 21.stoljeću Ajde barem će rodoljubi ala Mesić profitirat...niko ga neće smijeti pitati gdje se napljačkao da možee dva stana kupiti na suprugu koja je u zadnjih 10 godina po poreznoj upravi uprihodovala ni manje ni više nego 35 tisuća kuna...čak je i Baka Ankica debelo premašila :)

OB
-obrisani-
17:24 15.06.2012.

Ovo je jos naj veca mafija u HR !! Pa predsjednica Kosova je odredila rutu prije par dana Rijeka - Drac !!

UK
Ugo Kajvez
17:18 15.06.2012.

Ova selidba bi tek bila početak bijega mnogih hrvatskih firmi, ................... ajde šta sad hočete, jeste glasali za EU ................. šutite i trpite, vlada će moljakati da EU fondovi udijele milostinju ........................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije