Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas na dan grada

Talijanski ABS kupio sisačku Željezaru za 30 milijuna dolara!

ŽELJEZARA SISAK
Tomislav Miletić/PIXSELL
Autori: Danijel Prerad, Marko Biočina
04.06.2012.
u 16:16

Neslužbeno, ABS je kupio zemljište, čeličanu, valjaonicu, ali ne i postrojenje za hladnu obradu čelika. Radi se o dijelu željezare u kojem je radilo oko 150 radnika, no u sindikatu se nadaju kako bi i ta radna mjesta mogla biti spašena.

Talijanska kompanija Acciaierie Bertoli Safau (ABS), divizija velikog industrijskog holdinga Danieli, novi je vlasnik sisačke željezare. Ugovor je potpisan u Zagrebu, a američki Commercial Metals Company (CMC) je informaciju objavio u ponedjeljak popodne na svojim internetskim stranicama. CMC je objavio kako je postignuta kupoprodajna cijena 30,4 milijuna dolara, no da nije prodana kompletna Željezara već su određeni pogoni izdvojeni iz prodaje te CMC i dalje traži kupca za njih. CMC je ocijenio da su uvjeti koje je ponudio ABS bolji od konkurentskih ponuda slovačke Podbrezove i CIOS-a hrvatskog poduzetnika Petra Pripuza. Neslužbeno, ABS je kupio cjelokupno zemljište, čeličanu, valjaonicu, ali ne i postrojenje za hladnu obradu čelika. Radi se o dijelu željezare u kojem je radilo oko 150 radnika, no u sindikatu se nadaju kako bi i ta radna mjesta mogla biti spašena.

Proizvodnja - što prije

– Iako još nismo službeno obaviješteni o dolasku novog vlasnika, pozdravljamo takve najave. Voljeli bismo da je željezara prodana u cjelini, no ako je točno da novi vlasnik ne želi hladnu preradu, vjerujem kako bi se moglo naći odvojenog kupca za to postrojenje. Navodno je zainteresiranih već bilo. Preuzme li novi vlasnik kontrolu nad željezarom i pokrene proizvodnju što je prije moguće, vjerujem kako bi 700-tinjak radnika moglo biti ponovo zaposleno – kaže glavni povjerenik Sindikata metalaca Predrag Abramović. Sudeći prema neslužbenim najavama, moglo bi se dogoditi upravo to – namjera je talijanske kompanije da proizvodnju pokrene što prije. Olakotna je okolnost za Talijane, a vjerojatno i jedan od razloga zašto su se odlučili za ulaganje u Sisak, što je upravo holding Danieli – matična tvrtka ABS-a – isporučio ključne dijelove opreme za novu čeličanu koju je u Sisku CMC otvorio 2010. godine. Jasno je da novi vlasnici iznimno dobro poznaju tehnologiju i proizvodni ciklus u sisačkom postrojenju. To bi moglo biti i dobra osnova za dalje ulaganje, a iako investicijski planovi ABS-a još nisu objavljeni, znakovita je bila nedavna izjava prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića o tome da novi vlasnik neće samo pokrenuti proizvodnju već i ulagati u valjaonicu.

Upravo to postrojenje, gdje se od čelika proizvode bešavne cijevi – zbog tehnološke zastarjelosti bilo je glavni razlog slabe konkurentnosti proizvoda Željezare Sisak na svjetskom tržištu. Ipak, i u takvim okolnostima cijevi iz Siska godinama su uspješno izvožene u SAD, dok je tržište EU bilo zatvoreno zbog visoke antidampinške carine. Kako je Hrvatska vlada lobiranjem pri Europskoj komisiji posljednjih mjeseci uspjela osigurati ukidanje te carine za sisačke cijevi, logična je spekulacija kako bi uz ulaganja u modernizaciju pogona taj dio proizvodnje mogao postati iznimno tržišno atraktivan. Prednost je ABS-a, odnosno Danielija, što sam raspolaže potrebnom tehnologijom, ali i novcem. Holding Danieli jedna je od najvećih talijanskih industrijskih grupacija, s godišnjim prihodom većim od 3 milijarde eura, što je otprilike petina hrvatskog državnog proračuna.

Među tri najveća

Kompaniji je osnovni biznis proizvodnja metalurških postrojenja, u čemu je među tri najveće tvrtke na svijetu. Danieli proteklih godina intenzivno ulaže u metaluršku proizvodnju upravo kroz ABS, a u proizvodnji je koncentriran na posebne čelične legure. ABS je prije dvije godine najavio gradnju novog pogona u svojoj željezari u Udinama. Čini se kako je na kraju odabran Sisak, čime započinje novo razdoblje u povijesti jednog od najvećih industrijskih poduzeća u Hrvatskoj.

Komentara 41

UK
Ugo Kajvez
18:00 04.06.2012.

Mogu oni biti vodeće u što god hoće kad zna se kakvu politiku će voditi u hrvatskoj .......... izrabljivačku ..............

CC
Chicago Chicago
18:09 04.06.2012.

Covjece,....tisuce i tisuce ljudi je tu radilo, tisuce obitelji od toga zivjelo, kuce izgradilo i djecu odskolovalo i sad ode za nekih 30 000 000 dolara. Pa neki kazu da toliko vrijedi malo veci plac u Splitu ili Hvaru. Stoo nam to napravise od zemlje?

OB
-obrisani-
20:32 04.06.2012.

nadnevak 2018. Nepoznati milijarder kupio područje bivše RH za 50 lipa sa preživjelim robljem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije