Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

Talijanska tvrtka Italikacink u Ličkom Osiku otvorila cinčaonicu

pogon gospić (1)
Foto: Ivana Kaleb Asić
1/3
22.07.2013.
u 17:39

Cinčaonica je to koja za sada zapošljava 17 ljudi, a Francesco Bisol član Upravnog odbora ističe kako će ova tvrtka u dogledno vrijeme zaposliti i još 30-ak zaposlenika s područja Gospića i šire

Deset godina očekivani projekt cinčaonice talijanske tvrtke „Italikacink“ u vlasništvu investitora braće Bisol otvoren je u Ličkom Osiku. Cinčaonica je to koja za sada zapošljava 17 ljudi, a Francesco Bisol član Upravnog odbora ističe kako će ova tvrtka u dogledno vrijeme zaposliti i još 30-ak zaposlenika s područja Gospića i šire.

Iako su se oko otvaranja cinčaonice javile mnoge poteškoće vezane za ekološka pitanja Francesco Bisol otklonio je svaku mogućnost štetnih utjecaja koji bi zabrinjavali građane. Cinčaonica je zatvoreni pogon, za sve postoje kolektori i nimalo nije štetna niti za lokalno stanovništvo niti za radnike. Kako je kazao bivši gradonačelnik Gospića i sadašnji župan ličko – senjski Milan Kolić koji je godinama u svom gradonačelničkom mandatu gurao ovaj projekt do realizacije, projekt cinčaonice vrijedan je 15 milijuna eura i od velike je važnosti u recesijskim vremenima za Ličko – senjsku županiju, posebno otkako je Hrvatska članica Europske unije.

Budući da je tvrtka dio velike grupacije, Franceso Bisol nije htio govoriti o vrijednosti projekta ali je istaknuo da je ovo jedinstveni pogon u Europi po pitanju tehnologije proizvodnje ali i ekologije. Radi se samo na principu vode i klora, vode i soli i potpuno čistog zraka što je dokaz da je proizvodnja temeljena na ekološkim načelima. Budući da je Hrvatska učinila veliki iskorak prema Europskoj uniji i da je postojanje autoceste odličan temelj za povećanje izvoza, a u Ličko – senjskoj županiji nedostajala je jedna kvalitetna tvrtka koja će se baviti pocinčavanjem tvrtka Italikacink svoje je mjesto našla je upravo u ovoj regiji. Tvrtka nema vlastite proizvode već je otvorena za usluge pocinčavanja kome je god to potrebno, čak i mali privatni obrti koji će se baviti primjerice kovanim i željeznim ogradama mogu u Italikacinku obaviti cinčanje jer u cijeloj Europskoj uniji vrijedi pravilo da niti jedna ograda ne smije pokazivati tragove hrđe.

Pogon je u Ličkom Osiku, nekadašnjoj tvornici metalne industrije „Marko Orešković“ uz Francesca Bisola otvorio saborski zastupnik Darko Milinović. 

>> Hrvatska će od EU dobiti 102, 7 mil. € za projekte u Poreču i Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije