Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacrt strategije

Svjetska banka: Preveliki porezi uništit će vam gospodarstvo

Hahm
Žarko Bašić/PIXSELL
13.12.2012.
u 20:34

Prijedlog strategije - Rezovi moraju biti jači, a to nije u proračunu za 2013. godinu, čime se ugrožava provedba pravila o fiskalnoj odgovornosti.

Prijedlog Strategije Svjetske banke za Hrvatsku ponovno ističe da su reforme pretpostavka za ostvarenje rasta. Ovaj put Svjetska banka u nacrtu Strategije izdvaja tri stupa mjera koje bi se trebale provoditi paralelno.

Treba osigurati makroekonomsku stabilnost, a pod tim se podrazumijeva sređivanje javnih financija i zadržavanje kreditnog rejtinga, u isto vrijeme treba provoditi strukturne reforme i zapeti iz petnih žila da se povuku sredstva iz europskih fondova. To je pretpostavka za oporavak od krize koja je domaće gospodarstvo vratila desetljeće unatrag. Najvažnija od svih preporuka je jednostavna – smanjite poreze.

– Vi ste zemlja s najvećim poreznim stopama i neće biti dobro ako tako nastavite. Morate smanjiti izdatke, jer ako izdaci i porezi rastu, ugrozit ćete svoju ekonomiju – poruka je predstavnika Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahma. Prema podacima o industrijskoj proizvodnji i trgovini na malo, vratili smo se na razinu koja je za 10 i više posto niža od 2005. Problematično je to što su apetiti države značajno narasli. Gospodarstvo je 2005. financiralo proračun od 87 milijardi kuna, dok se iduće godine namjerava potrošiti 124,5 milijardi kuna na rashode države.

Mirovinska reforma

– Potrebno je stvoriti održive javne financije, a proračun za 2013., nažalost, ide u drugom smjeru, ne u socijalnoj sferi, već kada je riječ o 17% BDP-a koji se troši na javne tvrtke, a radi se o oko tri milijarde kuna, što izaziva veliku napetost za proračun i s time se Vlada mora prioritetno zabaviti. Proračun mora smanjiti izdatke i povećati prihode – komentira Hahm. Njegov komentar odnosi se na prvi stup mjera u kojem stručnjaci Banke zaključuju da bez prilagođavanja troškova prihodima, država nema šanse za oporavak.

U dijelu rada na strukturnim reformama Svjetska banka ponovo inzistira na manjim socijalnim transferima. Puno je puta spominjan problem socijalnih pomoći koje se dijele i onima kojima nisu potrebne, dječjih doplataka svima i rodiljskih naknada, ali se i isticalo da nam treba detaljna zdravstvena reforma.

– Hrvatska puno troši na zdravstvo, a s obzirom na to da stanovništvo stari, te bolnice ne mogu biti starački domovi, moraju biti institucije u koje će dolaziti pacijenti iz regije, a možda i iz cijelog svijeta, kao u lječilišne centre – preporučuje Hahm.

Tu je i problem mirovinskog sustava, koji treba biti učinkovitiji i mora se nastaviti mirovinska reforma koja je zapela na izdvajanju samo pet posto u obvezne mirovinske fondove. Inače, 50 milijardi kuna koje leže u OMF-ovima nedavno je Fitch Ratings naveo kao izvor stabilnosti u državi.

Rijeka gubi od Kopra

Strategija govori i o ulaganjima odnosno privlačenju investitora. Pretpostavka za to su manji porezi, jer njima Hrvatska postaje nekonkurentna, zaključak je Svjetske banke.

– Geografski položaj Hrvatske je odličan, na jednom ste od najatraktivnijih mjesta u Europi za ulaganje, ali gubite u toj bitki. Luka Rijeka gubi od Kopra, što nema smisla. Ulagačima je veliki problem transportna logistika, ali iako imate fantastične ceste, transportne se veze prekidaju pa vas ulagači ne vide kao prirodni ulaz u Europu koji biste trebali biti – istaknuo je Hahn. Govoreći o željeznicama, Svjetska banka istaknula je da poticaje Hrvatskim željeznicama treba davati isključivo za ulaganja, a članovima saborskog odbora za financije i gospodarstvo spomenuto je da bi bila spremna financirati modernizaciju željezničkog koridora od Rijeke do Mađarske.

Treći stup za poticanje gospodarstva je povlačenje novca iz fondova EU, a Svjetska banka zaključuje da moramo povući barem 50% raspoloživih sredstava.

Tim se novcem mogu financirati projekti za upravljanje otpadom i vodama, gradnja pruga i luke, a mogu se financirati i projekti koji bi osigurali uspješne reforme sustava lokalnih jedinica.

>>'Hrvatski oporavak neće ovisiti o oporavku ostatka Europe'

Ključne riječi

Komentara 233

CH
chupakabra
16:54 14.12.2012.

Nažalost kod nas ima fiskalne ali nema odgovornosti.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:31 15.12.2012.

Ako smanimo poreze tko ce placati rodjake i netjake?

TR
Trempetich
21:42 13.12.2012.

Čekaj nama stranac govori što će nas uništiti? Pa zar mi cijelo vrijeme njih ne slušamo i ne radimo po njihovim "idejama"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije