Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Švicarski guverner današnju krizu opisao prije 20 godina

Naslovnica 31.1
Foto: VL
31.01.2015.
u 00:01

Paradoksalno je da je Jordan ovaj rad i teze koje su se pokazale izuzetno točnima objavio u vrijeme kad euro u stvarnosti još nije ni postojao.

Kada je prije dvadesetak dana Švicarska odustala od politike ograničavanja rasta franka u odnosu na euro i u očaj gurnula milijune dužnika diljem Europe, malo je tko znao da se upravo ovakav scenarij godinama predviđao, i to u doktorskoj disertaciji Thomasa Jordana, predsjednika upravnog odbora Švicarske narodne banke.

Paradoksalno je da je Jordan ovaj rad i teze koje su se pokazale izuzetno točnima objavio još prije dvadeset i jednu godinu, u vrijeme kad euro u stvarnosti još nije ni postojao te u trenutku kad je Europska unija brojila samo 12 članica.

Bolesnici eurozone

Ovaj švicarski ekonomist, ali i prvi čovjek njihovih državnih financija, predvidio je 1994., u vrijeme kad je pisao svoj doktorat na temu “Emisijska dobit, deficiti, zaduživanje i europska monetarna unija”, kako će najveći problem buduće eurozone predstavljati različita razina zaduženosti njenih pojedinih članica. Zapitao se tada i je li doista moguće razdvojiti novčanu i fiskalnu politiku. Vodeći njemački poslovni časopis Handelsblatt navodi da bi primjerak ovog rada, koji ima tristotinjak stranica i čuva se u sveučilišnoj biblioteci u Bernu, trebao biti sastavni dio literature svakog političara koji se kani baviti državnim financijama.

Ovaj tekst toliko je, naime, precizan u svojim dugoročnim predviđanjima da su navedeni čak i aktualni “bolesnici” eurozone, za koje je već tada Jordan znao da će pokleknuti u sustavu monetarne unije.

Cijeli članak pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Foto: VLm

Komentara 5

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:07 30.01.2015.

Izgubljeno 180 tisuća radnih mjesta da - ali u privatnom sektoru. U državnom niti jedno!

MI
midamir
23:53 30.01.2015.

Prave se sveznajući i pametni i nakon svih katastrofa, treba hitno zaustaviti švicarske banke da posluju u inozemstvu, neka rade svojim građanima manevre!

TH
than
01:15 31.01.2015.

Da nije Mrsica i roblja koje radi na godinu-dvije bilo bi i veceg pada. Jedini problem sto on ne moze shvatiti je da je time upravo i unistio radna mjesta. Trebalo je te novce preusmjeriti u samozaposljavanje i maknuti limit sto se tice samih godina, a ne da rade za drzavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije