Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnički očaj

Švicarac probio granicu od 6 kuna, rata u 5 godina narasla 1000 kuna

'krediti  banke  menadjeri'
'Photoshop'
23.05.2011.
u 20:10

U drugoj polovici godine franak bi se trebao vratiti na razinu od 5,5 kuna.

Švicarski franak probio je i tečajnu i psihološku barijeru od šest kuna, a građanima koji su se dugoročno zadužili u ovoj valuti donio novi grč u želucu. Dramatičan rast valute u koju investitori tradicionalno bježe posljednjih godinu i pol stvorio im je konstantan osjećaj strepnje od toga koliko će tečaj dalje rasti i hoće li izdržati nove vrijednosti mjesečnih rata.

Rastao i tečaj i kamate
Prema izračunu jedne od banaka koje su svojedobno plasirale ponajviše kredita valutno vezanih uz švicarski franak, dužnik koji je 2006. godine plaćao ratu stambenog kredita u protuvrijednosti 50 tisuća eura 2195 kuna, uz tečaj 4,61, danas plaća 2740 kuna, odnosno 634 kune više. Osim što je u međuvremenu rasla kamata, s tadašnjih 4,95 posto na iznad pet, pa i šest posto, izračun kredita puno je realniji za iznos od 100 tisuća eura, kolika je prosječna vrijednost stana četveročlane obitelji. U tom, pak, slučaju rata iznosi oko 5300 kuna, a u pet godina rasla je oko 1000 kuna!

U 2010. rast 20 posto
Lani je švicarski franak aprecirao u odnosu na kunu čak 20 posto i već neko vrijeme pleše oko 5,9 kuna za franak.

– Na tečaj franak - kuna utječu više razine eura u odnosu na kunu. Dok je lani prosjek bio oko 7,25 kuna za euro, ove je godine prosjek iznad 7,4. Kratko je pao ispod te razine u trenutku kad je HNB otpustio pričuve banaka i kad se država zadužila na američkom tržištu. No, sad je opet iznad 7,4 zbog pogoršanja na tekućem računu platne bilance, ali i zbog izostanka priljeva kapitala iz inosektora – objašnjava Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, koji je gotovo u dan prognozirao probijanje barijere od šest kuna.

Šantić ipak ulijeva i malo optimizma, jer najavljuje da će političko rješenje koje Europska unija mora pronaći kad je u pitanju dužnička kriza zasigurno predviđati zadržavanje eurozone i neki način trajne pomoći posrnulim članicama.

– U drugoj polovici godine euro bi stoga mogao ojačati prema franku na razinu od 1,30, pa i iznad nje, a time bi se tečaj franka kod nas trebao spustiti na 5,5 kuna za franak – najavio je analitičar. Možemo se samo nadati da će se i ova prognoza ispuniti.

Komentara 62

OB
-obrisani-
19:26 24.05.2011.

- Nije Švicarac ništa probio, nego su € i US $ pali za 30 % u odnosu na franak i druge konvertibilne valute. želi se nešto predstaviti onako kako nije

Avatar History
History
20:29 23.05.2011.

Ah kapitalizam i sve njegove čari legalne krađe državnog parata.

UT
utatica
21:22 23.05.2011.

Bravo Rohatiunski, Rohatinskog za premijera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije