Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stipić grupa

Sven Muller: Unatoč krizi prvo se prodaju najskuplji stanovi

'12.10.2010., Zagreb - U gradskoj kavani na Trgu Bana Jelacica odrzo se brifing povodom partnerstva Stipic Grupe i IGH na projektu Ban Centra. Sven Muller . Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/4
17.12.2011.
u 14:06

Očekivana dobit društva u ovo recesijsko vrijeme svodi se na tri do pet posto, što je vrlo dobar rezultat

Osim turističkog i prirodnog potencijala, Hrvatska ima i onaj graditeljski. Novi stanovi i uredski prostori niču na frekventnim lokacijama u metropoli, a za njom ne zaostaju ni ostali gradovi. Unatoč krizi koja je ovu profesiju dobrano nagrizla, investitori se bore za svoj dio kolača, a među njima u trci je i Sven Müller, član uprave Stipić grupe.

Unatoč krizi, vi ipak ulazite u vlasničke strukture i brojne projekte. Odakle hrabrost za ulaganje novca upravo u nekretnine?

Prije četiri godine predvidjeli smo ove događaje i osnovali poseban odjel koji se bavi razvojem projekata. U razgovoru s bankama i partnerima ušli smo u vlasničke udjele na projektu Ban centra, i to 40 posto, uključili smo se u 20-postotnom udjelu i u Centar Bundek, preuzeli smo 50 posto vlasništva na projektu Nade Dimić i pokrenuli vlastitu investiciju gradnje stambenih objekta u Harambašićevoj, a sve kao nadogradnja osnovnoj djelatnosti građenja. Paralelno s tim aktivnostima gradimo u Zagrebu novi City Center One na Žitnjaku. Radimo na trgovačkom centru u Varaždinu, kao i centru u Splitu. Suočeni smo s potpuno novim izazovom jer je riječ o krhkom tržištu i restriktivnom režimu financiranja pa je i prilagodba korporativnog promišljanja i djelovanja na kušnji više no ikada..

Centar Bundek uskoro će biti završen. O kakvom je projektu riječ i koliko je do sada prodano stanova?

To je poslovno-stambeni centar s 227 stanova i 17 tisuća četvornih metara poslovnog prostora. Završetak radova predviđen je u svibnju, a useljenje u kasno ljeto. Do sada su već sklopljeno 110 kupoprodajnih ugovora za stanove iako, naglašavam, najskuplji su stanovi već rasprodani. Cijene su na toj lokaciji od 1900 do 2600 eura.

Što je s Ban centrom koji se gradi na križanju Cesarčeve i Kurelčeve ulice?

U gradskoj jezgri, u nekad zapuštenom dvorištu, gradimo moderan objekt koji će zasigurno pridonijeti revitalizaciji te četvrti. Tamo je kupcima ponuđeno 66 stanova i 1300 četvornih metara uredskog prostora te 3500 četvornih metara prostora trgovačke namjene koja na ovom projektu nema prioritetnu ulogu. U tijeku su pregovori o prodaji uredske etaže i dijela trgovačkog centra, a prije mjesec dana započela je i prodaja stanova. Cijene su od 5500 do 6500 tisuća eura, što uključuje PDV i luksuznu opremu poput upravljačkog sustava “pametne kuće”, klimatizacije, i podova. Grade se i četiri podzemne garažne etaže zatvorenog tipa.

Koliki je ukupan udio Stipić grupe u svim investicijskim projektima?

Stipić grupa kao suinvestitior sudjeluje u projektima čija je ukupna vrijednost 180 milijuna eura, no očekivana dobit društva u ovo recesijsko vrijeme svodi se na tri do pet posto ukupnih prihoda, što je vrlo dobar rezultat s obzirom na cijenu kapitala.

Kako završavate ovu poslovnu godinu?

Imamo pozitivan trend u poslovanju, i to ćemo održati. Danas se od izvođača osim povoljne cijene traži i fleksibilnost i poznavanje europskih normi kao i drugih parametara. Zapošljavamo 260 ljudi od čega ih je stotinjak u građevinskoj operativi.

Stanovi u Harambašićevoj ulici u Zagrebu koje gradite vlastita su investicija tvrtke?

Točno. Objekt je napravljen po visokim standardima i kupci, primjerice, stana od 60 kvadrata, štede 15 posto energije nego prije 10 godina, što je ušteda od oko 2500 kuna godišnje na režijskim troškovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije