Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirijski režim

Svakim danom Assadove vlasti Ina u Siriji gubi 13,4 mil. kn prihoda!

'Syria's President Bashar Assad speaks during an interview with Syrian state television in Damascus August 21,2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. Syrian
AFP/PIXSELL
01.03.2012.
u 10:00

Rješenje za Siriju ne može se naći bez Moskve, a Amerikanci strahuju i od kineskog utjecaja u Siriji

Bijela kuća u utorak je priopćila da se Al-Qa’ida pokušava okoristiti situacijom u Siriji i tako priznala da je to jedan od razloga zbog kojih Washington još ne razmišlja o naoružavanju protivnika režima Bashara al-Assada.

– Naoružavanje sirijske oporbe moglo bi pomoći Al-Qa’idi i Hamasu – kazala je državna tajnica Hillary Clinton.

Prijete im penali

Strahuje se stoga da bi Assad mogao na vlasti ostati puno dulje nego kad bi protivnici režima dobili najsuvremenije američko oružje, a taj bi scenarij bio poguban za političku i ekonomsku situaciju ne samo u Siriji. Naime, mnoge kompanije sa zapada trpe goleme štete jer je EU uvela sankcije Siriji, a među njima je i Ina koja dnevno gubi 2,42 milijuna dolara (13,44 milijuna kuna), jer je obustavila proizvodnju 22.000 barela nafte dnevno.

Iako je Hrvatska uvela sankcije Siriji, to ne znači nužno da su Ini zauvijek zatvorena vrata na tom tržištu, smatra politolog Vlatko Cvrtila.

– Sirija je s Inom potpisala međunarodni ugovor i njegovo jednostrano raskidanje nosi sa sobom određene penale. Ina će se vratiti na naftna polja, prije ili kasnije – smatra dr. Cvrtila. Ujedno, samo opstanak Assada na čelu zemlje nakon svih ovih zbivanja vrlo je teško očekivati.

– Ne vjerujem da će Assad i dalje izdržati, smatram da će prije ili kasnije odstupiti te da će se povesti razgovori između svih frakcija sirijskog društva, uključujući i pobunjenike – kaže Cvrtila. Ni najava State Departmenta da Sjedinjene Države neće naoružavati sirijske pobunjenike ne znači napuštanje Slobodne sirijske vojske.

– Ni u drugim zemljama u kojima se razvijalo arapsko proljeće SAD nije aktivno sudjelovao jer nije htio otvarati prostor za optužbe da se miješa u unutrašnje stvari pojedinih zemalja. Slična je situacija i u Siriji. Procjene govore kako sirijski pobunjenici imaju otvorene kanale opskrbe oružja kroz Tursku te im pomoć SAD-a nije neophodna, a Washington će diplomatskim putem raditi pritisak na Assadov režim i na taj način davati svoj doprinos. Ujedno, opasnost da bi dio oružja mogao završiti kod Al-Qa’ide doista je realna – kaže Cvrtila. S druge strane, povjesničar i analitičar dr. Tvrtko Jakovina smatra da situacija s Inom nije baš toliko izvjesna.

– Hrvatska će, pa tako i njezine tvrtke među kojima je i Ina, dijeliti sudbinu ostalih zemalja EU koje su proglasile sankcije – kaže Jakovina koji smatra da SAD ne želi naoružavati sirijske pobunjenike jer je potpora Rusije i Kine Assadovu režimu previše jaka.

SAD ne želi rješenje


– Da je postojala želja za stvarnim rješenjem, u sve je trebalo od početka uključiti Rusiju jer je Sirija još prije 30-ak godina bila najveći saveznik Sovjetskog Saveza na Bliskom istoku, a takav odnos s Moskvom i danas njeguje. Rusija i Kina vidjele su što se događa u drugim zemljama arapskog proljeća i imale su vremena razraditi taktiku kojom će nastupati kada se borbe preliju na Siriju – ističe dr. Jakovina.

Sve u svemu, hrvatski interes je da što prije prestanu sukobi u Siriji i da se Ina vrati svojim naftnim poljima. Za svaku godinu koju bi Assad ostao na vlasti Ina bi u Siriji gubila gotovo pet milijardi kuna prihoda, po današnjim cijenama barela nafte od 110 dolara.

Ključne riječi

Komentara 37

BR
brle
10:17 01.03.2012.

jako je vazno koliko madjarska naftna kompanija INA gubi u siriji. imaju oni svoje susjede hrvate koji ce njih izvuci iz govana, taman da gube milijarde.

DE
Demostant
10:24 01.03.2012.

Super su mi komentari tzv politologa poput dotičnog g. Vlatka Cvrtila. Kaže on: Ina je potpisala međunarodni ugovor. Točno, no ono što dotični gospodin ne zna je da je upravo INA ta koje je prekršila ugovor povlačeći svoje radnike iz Sirije. Neka pita upravu INE koje su odredbe ugovora, pa će mu biti jasnije

UK
Ugo Kajvez
10:16 01.03.2012.

Glup naslov .............. . \"Svakim danom zapad šalje plačenike i špije rušiti suverenu državu\" . Već viđeno u libiji ................... a o diktatorstvu i demokraciji o tom potom ............ neka prvo zapad pospremi doma kod sebe pa onda drugi solititi pamet ........... . Sjetite se samo kod nas građani su zahtiejvali peticijom već ............ 2 (dva) .......... referenduma i, što je bilo ??? ..................... ne poštiva se volja građana ..... pa toliko o demokraciji ...................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije