Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasamareni

Šumarima 1 kuna bruto stimulacije

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
26.04.2014.
u 08:17

Radnici Hrvatskih šuma u 2011. dobili su 1800 kuna stimulacije, a sada bi uzeli i 850. Čelnik uprave smatra da je i to previše

Radnicima Hrvatskih šuma za 2012. i 2013. bit će isplaćene “čak” dvije kune stimulacije – po jedna za svaku godinu – i to bruto. Nakon što je, naime, sindikat uoči Uskrsa protiv uprave počeo pripremati tužbu kako bi naplatili neisplaćene nagrade, zajamčene kolektivnim ugovorom, predsjednik uprave Ivan Pavelić sindikat je preduhitrio “nagradivši” svakog od 8000 radnika kunom, doznajemo od predsjednika Hrvatskog sindikata šumarstva Željka Kalauza. U sindikatu kažu da su svjesni teške situacije u državi. No Hrvatske su šume trgovačko društvo koje je lani poslovalo s oko 100 milijuna kuna dobiti.

– Radnici, koji su sudjelovali u tome, s pravom očekuju nagradu. U 2011. su, primjerice, dobili po 1800 kuna – kaže Kalauz. Iako je lanjske godine dobit tvrtke bila puno veća, ove bi se godine, tvrdi, zadovoljili i sa 1% umjesto sa 20% koliko je gornji limit za “nagradu radnicima za ostvarene rezultate” po kolektivnom ugovoru, a računa se prema prosječnim bruto plaćama od siječnja do rujna tekuće godine.

– Umjesto 120 milijuna radnici bi tako dobili svega 15-ak milijuna, oko 850 kuna svaki, što je minimalna svota – objašnjava Kalauz.

Pavelićeva poruka bila je pak kako stimulaciju nije dobio ni on kao predsjednik uprave pa neće ni radnici, optužuje Kalauz. Iz uprave su za Večernji list izjavili da zbog trenutačne gospodarske situacije u Hrvatskoj nije primjereno isplaćivati ništa osim redovnih mjesečnih plaća. Morali su poštovati kolektivni ugovor, a budući da u kolektivnom ugovoru piše da se stimulacije moraju isplatiti, a ne i koliko, isplatit će simboličan iznos od kune, čime će formalno ispuniti svoju obvezu.

– Bez dogovora sa sindikatima ta odluka ne vrijedi. Sindikat je već počeo prikupljati punomoći za tužbe – poručio je pak jučer Kalauz.

>> Radnicima Hrvatskih šuma isplaćena stimulacija od jedne kune

Komentara 4

VE
velika
18:56 27.04.2014.

da li je ovjde netko pi zradvoj pameti svka firma u Hrvatskoj od svojih bruto prihoda daje hrvatskim sumama da nije tako ja rijec ne bih rekla kakav bi izgledao njihov racun dobiti i gubitka da nije te otimacine odine od privatnih firmi da li bi onda imali pravo na stimulaciju ma dajte najte...sramota Hrvatske ...

RA
razer
19:17 27.04.2014.

velika, to si bas i ja mislim... sto mi placamo te sume ako su u dobitku? Otima se firmama koje su i tako an rubu, da bi oni imali bonuse. Totalno izvan zdrave pameti.

MC
mcmarko
21:13 27.04.2014.

Zanima me kad gospodin Kalauz toliko plaće, tko i kako isplaćuje njegovu plaću? Je li iz sindikalne članarine ili ga plaća firma? Da skratim plaća ga firma. Dalje, 100 milijuna dobiti? Aha. Negdje sam pročitao da je dobit 200 milijuna. Od tih 100 milijuna koliko otpada na privatne šumoposjednike? Lako je tuđim novcima nagrađivat i stimulirati? Stimulacija bi trebala biti plaća. Jer plaća je nagrada za rad. Ako ne želite nagradu u vidu plaće možete dati otkaz. S druge strane, neka novinarka pita sindikalistu Kalauza koliko radnika iz hš-a mora odletjeti zbog kriminala, zloporaba, sukoba interesa? Ja u mojoj lokalnoj znam petoricu sigurnih. 16 uprava ima 169 šumarija, koliko je ukupno takvih. Čast izuzecima. A Pavelić nema pojma o šumama, on je kako kaže menadžer, pa se sada prekomjernom sječom nadoknađuje ono što je pokradeno proteklih 20 + godina. Lopovi dobivaju sporove i mora ih se vratiti na stara radna mjesta. Sramota. Umjesto da čame po zatvorima i dobro debelo plate štetu. Ništa. Privatni šumoposjednici su od strane hš-a oštećeni za preko dvije milijarde kuna. Gdje je taj novac? Kod uhljeba i neradnika. Jesam radio sam u hš-u, čak mi je jedan lugar posjekao šumu. Takvi vam ljudi rade u hš-u. Nije lijepo generalizirati, ali kad nitko ne radi ništa da se takvi odstrane, onda su svi isti. Može tog kalauza biti sram jer štiti kriminalce. Naravno, treba ih stimulirati. Ako hoće stimulaciju neka šetaju po šumi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije