Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKIĆ I NAKOVANJ

Strani ulagači: Bez otkaza nema ni zapošljavanja

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
27.02.2014.
u 18:56

Foreign Investor Council uključio se u polemiku o Zakonu o radu

U trenutku dok sindikalci gorljivo podgrijavaju histeriju oko najavljenih izmjena Zakona o radu, reagirali su priopćenjem investitori okupljeni oko Foreign Investment Councila. To reagiranje, koje iznova upozorava na rigidnost hrvatskog radnog zakonodavstva, ima posebnu težinu jer je očito da je Hrvatska postala neprivlačna inoinvestitorima. Apsurd je da ZOR de facto ponajprije štiti zaposlene u hrvatskom javnom sektoru, a istodobno odbija inozemne investicije u privatni sektor.

Pljuska

“Prema mišljenju mnogih međunarodnih institucija kao što je Svjetska banka, Hrvatska ima jedan od najrigidnijih zakona o radu u pogledu zaštite zaposlenika, sprječavajući poslodavce da budu u mogućnosti poduzeti potrebne mjere protiv loših zaposlenika ili kada su teška i recesijska vremena. Ova nefleksibilnost je kontraproduktivna u smislu olakšavanja dugoročnih ulaganja jer strani investitori neće ulagati u Hrvatsku ako te odredbe nastave prevladavati samo ovdje”, piše u priopćenju FIC-a koje je potpisao glavni tajnik Ante Babić te navodi primjer:

“U slučaju kada poslodavac otpusti lošeg zaposlenika iz opravdanih razloga – nakon što ga je više puta upozorio na neispunjavanje radnih obveza – zaposlenik u većini slučajeva pobjeđuje na sudu te se vraća na radno mjesto”.

Iz FIC-a su podsjetili i na 16 ključnih preporuka iz Bijele knjige 2013. koje su se odnosile na nužnu promjenu zakona. Među ostalim, tada su zatražili da pravni okvir ostavi prostor za zapošljavanje honoraraca jer postojećim zakonom u praksi zaposlenici nisu adekvatno zaštićeni, a provider agencije su jedine koje profitiraju. Nadalje, upozorili su da nekim zemljama ne postoji obveza navesti točan naziv i opis poslova, detaljnih zanimanja i kvalifikacija, kao i da poslodavci u cjelini vide odredbe o radnom vremenu kao rigidne. Smatraju da je odredbe o vremenu godišnjeg odmora teško interpretirati i primjenjivati u praksi, čime se ugrožava i radnika i poslodavaca. Jasnije odredbe će, tvrdili su u Bijeloj knjizi, biti od koristi svima.

Nepotrebno

Tvrde, isto tako, da su postojeće odredbe o otkazima vrlo krute i često zahtijevaju da poslodavci moraju izdati pisano upozorenje, zatim, traže niži porez na dohodak, doprinose i ostale naknade te ukidanje nepotrebne zakonski uvjetovane obuke ovlaštenih osoba koje su već prošle odgovarajuće ispite koji uključuju obuku u području zaštite na radu. U Bijeloj knjizi predložili su i ukinuti nepotrebni ponovni liječnički pregled za ljude koji imaju liječničku potvrdu pri promjeni radnih mjesta, kao i ukinuti nepotrebne prekvalifikacije za nova radna mjesta za računalne vještine prilikom prelaska u drugu organizaciju.

Komentara 7

GI
giglibigli
19:23 27.02.2014.

naši poslodavci se ne žale na ZOR jer dobro znaju da se kod nas radi od jutra do sutra,ako si se zamjerio nekome imaju milijun načina da ti sutra da otkaz a i neplačanje prekovremenih ili rada nedjeljom nikoga ne zanima ovi zakoni vrijede samo za državnu službu i to strani investitori ne shvaćaju oni misle da je ko kod njih doma da je jedan zakon isti za sve i svugdje jednako vrijedi

ME
medjimurje
12:21 28.02.2014.

Treba prvo vladi i sabornicima dati otkaz pa ce mozda i doc investitori , ovi su nesposobni do bola ...

ZD
zdepar
17:41 28.02.2014.

predlažem da ovaj recept ulagača isprobamo na ministrima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije