Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bloomberg

Strane banke najavile tužbe: Plan konverzije kredita u švicarcima krši zakone EU

švicarski franak švicarac kovanice
Foto: Friso Gentsch/DPA/Pixsell
03.09.2015.
u 12:05

Ministar financija Boris Lalovac ranije je najavio konverziju kredita u eure kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju čiji prvi nacrt pripremaju u Ministarstvu financija

Plan Hrvatske da konvertira kredite u švicarskim francima u iznosu od 3,4 milijarde dolara krši zakone Europske unije i međunarodne ugovore, poručila je grupacija najvećih stranih banaka koje posluju u Hrvatskoj, javlja Bloomberg.

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG u zajedničkom su priopćenju najavili podizanje tužbe protiv vlade u slučaju izglasavanja zakona o konverziji.

 – Zabrinuti smo zbog razvoja događaja i izjava koje dolaze iz Vlade. Prisilna konverzija bez da se obzir uzimaju prihodi i mogućnost otplate duga dužnika predstavlja ozbiljnu retroaktivnu izmjenu postojećih ugovora – poručuju banke.

Podsjetimo, ministar financija Boris Lalovac ranije je najavio konverziju kredita u eure kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju čiji prvi nacrt pripremaju u Ministarstvu financija.

>> U slučaju franak odlučuju i ministri s kreditom u švicarcu

Komentara 27

AI
ant.imesic
12:25 03.09.2015.

Oni tuže, a ti im predložiš ustavni zakon da svi krediti u RH moraju biti u kunama i raspišeš referendum. Oni koji nisu konvertirani do dana održavanja referenduma ne moraju biti vraćeni:) jer su protuustavni. Te im HNB ponudi tečajčaj da otkupe 1 franak ili 1 euro za 1 kunu. Pa nek bankare:)))

KS
kreslav.sahtic
12:24 03.09.2015.

Mislim da ću podići sve novce i zatvoriti račune u ZABI.

ZA
zagabria1
12:22 03.09.2015.

Mislim da HR treba tužiti banke zbog nepoštene prakse izvlačenja novca iz zemlje bez plaćanja poreza. Naime strane banke svojim kćerima ovdje bezrazložno posuđuju velike novce uz visoku kamatu (umjesto da novac drže vani). Te kamate kasnije plaćaju van izbjegavajući platiti porez na dobit ostvarenu ovdje. To je jedna krimogena prganizacija evo koliko vidimo jedinstvena u svojj prljavoj raboti. No t je samo dokaz i najnaivnijima o kakvim se ustanovama radi. Pod hitn prisiliti banke da smanje kamate kao što imaju u svojim zemljama. Nemaju više izgovora jer smo u EU, ali i dalje drže vidoke kamate. Mi smo veća kolonija nego smo mogli zamisliti. Pitanje je samo dokle ćemo to trpjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije