Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskid

Strabag i HAC zaratili zbog gradnje mosta Svilaj, vrijednog 20 mil. eura

'svilaj_nnn_unu_250712'
25.07.2012.
u 22:30

Strabag tvrdi da ga investitor nije na vrijeme uveo u posao, a u HAC-u kažu da se Austrijanci nisu odazvali pozivu

Austrijska građevinska tvrtka Strabag odustala je od gradnje mosta Svilaj iako je potpisala ugovor o njegovu podizanju vrijedan 20,9 milijuna eura plus PDV. Strabag je zatražio raskid ugovora o gradnji mosta, koji je potpisan u veljači ove godine. Gradnju mosta Svilaj u omjeru 50:50 posto financiraju hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine.

U Strabagu navode da su se odlučili na raskid ugovora za Svilaj jer ih investitori nisu uveli u posao u zajamčenom roku.

Povjerljiv ugovor

– HAC i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nisu nam dostavili takozvane “upute za početak” unutar 180 dana koje bi nam omogućile početak radova – kazali su nam u Strabagu.

O tome hoće li zbog raskida ugovora tražiti odštetu od investitora, u austrijskoj tvrtki nisu htjeli govoriti pozivajući se na povjerljivost sadržaja ugovora. No, u HAC-u tvrde suprotno od onog što govore u Strabagu.

– Nadzorni inženjer po nalogu investitora poslao je obavijest o početku radova Strabagu na koji se oni nisu odazvali. HAC i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH smatraju taj potez kršenjem ugovornih obveza te su poduzeli sve potrebne pravne korake da zaštite svoje interese – navode u HAC-u.

Od upućenih se može čuti da je Strabag tražio navodno izmjene projekta, kojim bi gradnja mosta bila jeftinija, ali bi ugovorena cijena ostala ista. S druge strane pak neki tvrde da je zbilja kasnilo uvođenje Strabaga u posao zbog toga jer na vrijeme nisu bile osigurane sve dozvole za gradnju.

Zaštita interesa

Tko će graditi na kraju most Svilaj, na granici Hrvatske i BiH, predmet je razgovora i resornih ministarstava dviju država. Postoji mogućnost da se novi ugovor sklopi s drugim najpovoljnijim ponuđačem koji se javio na međunarodni natječaj za tu investiciju – Viaduktom.

Zagrebačka građevinska tvrtka ponudila je 25,6 milijuna eura plus PDV za gradnju mosta dužina kojega je 640 metara, a širina 29 metara. U HAC-u kažu da se s partnerima konzultiraju o tome kakve će pravne korake poduzeti, a smatraju da nema ni govora o mogućoj odšteti koju bi tražio Strabag.

– U skladu s odredbama ugovora i sporazumima između ugovornih strana smatramo da Strabag nema pravne osnove za bilo kakvim potraživanjima vezanim uz predmetni ugovor. HAC i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine primijenit će sva pravna sredstva da bi zaštitili svoje interese – tvrde u HAC-u.

Gradnja mosta Svilaj tako će umnogome kasniti. Rok za izgradnju bio je dvadeset i četiri mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
06:06 26.07.2012.

Neka grade most za PELJEŠAC ili u SISKU a ne ovo ... za neprijatelje, da nam opet još lakše dođu glave ...

BO
bomba
06:14 26.07.2012.

Ne znam ali sam vidio na TV-u da se svašta dešavalo i da su pljuštale ostavke i otjerali se neki sposobni ljudi prije svega ovoga što nam se dešava. Tada smo čuli kako se premijer ispričava građanima kako će svee to platiti sami oni ali ja kažem kako će oni to platiti kad isti ti što plačaju ostaju masovno bez posla. U svemu ima malo u sreće mada je Viadukt bio skuplji 25% ipak je on naša tvrtka i kao takav novac od naših poreznih obveznika bi se zavrtio u nas i kako to na početku izgleda skuplje u konačnici je jeftinije za državu zato što kompletan zavrćeni novac ostaje u državi, barem se nadam. Treba se preispitati i jednom konačno donijeti odluka kuda nas vodi ova vlada? Prema već viđenom ne vidim pomake ni u jednom segmentu privrede pa čak i turizam u špici sezone čini podbačaj. Prošli nisu valjali pa su i kažnjeni na izborima ali što sa ovima koji su onako goropadni bili kao oporba a sada mjauću kao male mace. Lako je tuđim k...em mlatiti treba svojim.

PR
pravica
23:03 25.07.2012.

Umjesto da se bave poslom, oni su se bavili političkim kadroviranjem. Sad će porezni obveznici platiti, vjerojatno izgubljene sporove. Pitamo se zašto nemama realizacije, pa evo odgovora. Dončiću, Milanoviću,Čačiću što čekata? Nesposobne treba smijeniti čim prije. Vratite Bobana on i kad radi 4 sata dnevno od ovih je deset puta sposobniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije