Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop poskupljenju

Stop poskupljenju: Dobavljači ne mogu nadoknađivati razliku PDV-a

\'02.08.2009., Zagreb - Podizanje cijene PDV-a s 22 na 23%.  Photo: Tomislav Miletic/24sata\'
Tomislav Miletić/Pixsell
21.02.2012.
u 08:00

Treba li povećanje PDV-a sa 23 na 25 posto utjecati na cijene? Potrošnja pada već četvrtu godinu pa se trgovci boje novih gubitaka.

HUP-ova Udruga trgovine pozvala je svoje članice i poduzetnike u trgovini da odbiju zahtjeve za poskupljenja koji će se pojaviti nakon povećanja opće stope PDV-a sa 23 na 25 posto od 1. ožujka. Nekima su stigli zahtjevi za poskupljenje i do 10 posto iako samo povećanje PDV-a ne bi smjelo proizvesti rast cijena veći od 1,4 posto.

Zarade već tanke

Agrokor je Poslovnom dnevniku već potvrdio da su odbili zahtjeve za poskupljenja, a jedan od Agrokorovih menadžera i predsjednik Udruge trgovine u HUP-u Josip Zaher očito je uspio uvjeriti i ostale trgovce da ih slijede. No nisu svi dobrohotni prema inicijativi iz trgovačkih redova jer ne žele da se trošak većeg PDV-a prevali na dobavljače. Jedan od većih poduzetnika i aktivnijih članova HUP-a Branko Roglić ne vjeruje da trgovačka inicijativa protiv poskupljenja može uspjeti.

>>Kretanje prometa u trgovini na malo

– Nikad se u povijesti nije dogodilo da je država povećala poreze, a da cijene nisu porasle. To je kao da kažete da voda teče uzvodno, a ne nizvodno – kaže Roglić.

– Država je povećala PDV jer su htjeli uzeti više novca, da im to nije bio cilj, ne bi ga ni povećavali. Stvari su jasne kao dan – dodaje Roglić.

Njegove će tvrtke neko vrijeme pokušati raditi s manjim maržama, ali ne na dulji rok jer su im i sada zarade tanke.

– Nema te tvrtke koja dugo može nadoknađivati razliku. Neke će iskoristiti rast PDV-a i poskupiti proizvode više nego što proizlazi iz većeg poreza jer je psihološki bolje povisiti cijene jednom za veći postotak nego više puta pomalo – ističe Roglić.

Država, inače, očekuje svojih 25 posto za svaki prodani proizvod i Vladu nije briga hoće li se razlika većeg poreza namaknuti iz trgovačke marže ili iz prihoda proizvođača. Ove bi se godine od PDV-a trebalo skupiti 40,5 milijardi kuna, ali pojedini analitičari sumnjaju da je ta procjena realna jer potrošnja pada.

Upravo je to i razlog što trgovci pritišću proizvođače da pojeftine jer potrošnja pada već četvrtu godinu, a podaci za prosinac 2011. pokazuju da rast prometa bilježi jedino prodaja motornih goriva i benzina. Promet benzinom veći je zbog znatnih poskupljenja cijele prošle godine, a taj trend nastavljen je i ove. I jučer je Slavko Linić neodređeno govorio o mogućim potezima rekavši samo da će “ozbiljno razgovarati” o cijeni goriva. Priznao je da je problem nastao kad je probijena granica od 10 kuna.

Alarm zbog benzina

– Cijena od 12 kuna bila bi alarm jer je to problematično i za građane i za gospodarstvo – rekao je Linić. Minusi u prodaji sustigli su i robu široke potrošnju, hranu i druge artikle, što je vjerojatno i glavni razlog što su trgovci odlučili stvoriti frontu protiv poskupljenja jer se žele zaštititi od daljnjih gubitaka.

Ključne riječi

Komentara 38

LA
larala
08:15 21.02.2012.

a, zašto lažete narodu, zar stvarno mislite da je toliko glup pa nije skužio da ste cijene digli cim se pocelo spominjati dizanje pdv-a...., ako sam određeni proizvod do prvog mjeseca placala 29,99 a, sada 32,99 jel to možda pojeftinjenje?..... cijene ste digli ne 2 vec minimalno 10%....sad prodajete jeftinu demagogiju kako ste odbili zahtjeve za poskupljenje....možda dobavljacima al, ne i narodu

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:19 21.02.2012.

Hm Bedastoče. Ako imam godinama plaču od 3000 kuna, sa izgledima da bude još smanjena i u kreditu sam do jaja, mogu potrošiti samo ono što mi je od toga ostalo, ako ne kradem sa strane. Dakle, u ovoj državii je potrošeno, što se dalo potrošiti i ne treba se nitko čuditi što se ne troši. Dakle, nema tu više razlike PDV-a, nego samo golog preživljavanja.

OB
-obrisani-
08:24 21.02.2012.

u banani smo......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije