Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje

Stara plinska polja u Grubišnom polju postaju skladišta plina

plin
Reuters/Pixsell
06.10.2010.
u 11:49

Projekt vrijedan 14,5 milijuna eura trebao bi skladištiti zemni plin za hrvatske potrebe, osobito zimi, ali i smanjiti troškove skladištenja našeg plina u Mađarskoj.

U katalogu investicijskih projekata u javnom sektoru od državnoga interesa vrijednih 3,85 milijardi eura koji je nedavno donijela Vlada RH, kao jedini na području Bjelovarsko-bilogorske županije našao se projekt gradnje podzemnoga skladišta plina, kapaciteta oko 30 milijuna prostornih metara, namijenjenog takozvanom uravnoteženju plinoopskrbnog sustava u uvjetima vršne potrošnje.

Posao se još dogovara

Naime, u njega bi se trebao skladištiti zemni plin za hrvatske potrebe, posebice zimi, kada skladište Okoli u Sisačko-moslavačkoj županiji, obujma 558 milijuna prostornih metara, zbog naglo pojačane potrošnje ne može isporučiti dovoljno plina. No, služit će istodobno kako bi se dijelom smanjili troškovi skladištenja hrvatskoga plina u Mađarskoj. Novo skladište nedaleko od Grubišnog Polja, vrijedno 14,5 milijuna eura, sagradit će se na tamošnjim nalazištima plina. Naime, još prije nekoliko godina na četirima su lokacijama pronađena nalazišta zemnoga plina i nakon što se iz njih energent iscrpi, prazan podzemni prostor bit će preuređen u skladište. Iako još nema preciznih informacija o njegovu kapacitetu, neslužbeno doznajemo kako je to prostor koji će zaprimiti oko 30 milijuna prostornih metara plina.

Dok je Plinacro ostao nijem na naš upit, u vrlo šturom odgovoru Ine koja je obavila istraživanja navodi se kako se posao gradnje skladišta još dogovara. Naime, za njega su zainteresirani i Ina i Podzemno skladište plina, tvrtka kći Plinacra.

Zajedničko ulaganje

Prvi su planovi govorili da će crpljenje plina izvesti Ina, a gradnju skladišta PSP, a sada se već govori o zajedničkom ulaganju. Dok je lokacija projekta već unesena u prostorne planove Bjelovarsko-bilogorske županije, slijede još procjena utjecaja na okoliš, lokacijska dozvola, rudarski projekt i rješavanje imovinskopravnih odnosa kako bi se dobila rudarska koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina. Za sada nema posebnih reakcija stanovništva, posebice u dijelovima naselja bližima crpilištu. Jurica Barišić iz Ulice kralja Zvonimira, oko 3 kilometra udaljen od središta Grubišnoga Polja, još nije čuo za taj projekt. Kaže da određeni strah od kakve havarije uvijek postoji, no vjeruje kako će sva sigurnosna pitanja biti dobro riješena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije