Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreditni rejting

Standard & Poor "promatra" sve zemlje članice eurozone

merkel, sarkozy (1)
Reuters/PIXSELL
06.12.2011.
u 09:17

Rejting agencija pod budno oko stavila je i Francusku i Njemačku koje su odmah naglasile da rade na novom sporazumu

Rejting agencija "Standard & Poor" stavila je pod "kreditno promatranje" gotovo sve zemlje eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, zbog straha od dužničke krize.

Prema mišljenju S&P-a, šest zemalja s vrhunskim rejtingom AAA imaju 50-postotne šanse da se njihov rejting umanji.

Vijest je iznenadila investitore, javlja BBC, čiji su potezi odmah zajamčili pad dionica i dobiti gotovo istodobno s padom eura.

Francuska i Njemačka odmah su odgovorile na S&P-ov potez tvrdeći da će prijedlozi promjene sporazuma ojačati upravljanje u eurozoni.

Njihov prioritet je, tvrde, ustrajati na reformama, ali mnogi detalji tog prijedloga još nisu poznati i ostale članice eurozone odlučile su da će svoj sud i promjene donijeti tek kada vide što zapravo reforme donose.

"Kreditno promatranje" odobreno je odmah nakon pregovora francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel u Parizu. Sarkozy i Merkel smatraju da se sve države eurozone moraju suočiti sa strožim provjerama proračuna i sankcijama ako nagomilaju deficit. Novi sporazum trebao bi biti sastavljen do ožujka i njime bi se osiguravalo da se takva kriza nikada ne dogodi.

 

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
12:41 06.12.2011.

Back in the EUSSR, ....... You don\'t know how lucky you are ! ...........

Avatar bakunjin
bakunjin
14:14 06.12.2011.

Ha ha ha... Bogovi koji određuju kreditnu sposobnost nisu zadovoljni svojim zemaljskim vladama! Što će se sve nači na oltaru za prinošenje žrtava?

Avatar bakunjin
bakunjin
14:24 06.12.2011.

Očito je da je došlo vrijeme da se Bogovima da puni legitimitet (npr. na nekom demokratski provedenom referendumu) da postavljaju svoje namjesnike po zemlji bez komplicirane izborne procedure (kao npr. u Grčkoj i Italiji (to je ona zemlja gdje ministrica socijalne skrbi rida suze dok drži govor uz svog Božjeg poslanika). Pokazalo se dosad da narod ne zna upravljati svojim resursima. Sva vlast Bogovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije