Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 207
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štite domaće tržište

Srbija ustraje u zabrani izvoza šećerne repe Hrvatskoj

šećerna repa
Maja Šantoši/Pixsell
25.10.2012.
u 18:05

Srbija je tu mjeru donijela zbog ublažavanja posljedica suše u poljoprivrednoj proizvodnji i rješavanja poremećaja na tržištu – kaže viša savjetnica u Ministarstvu vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Jadranka Zenić Zeljković.

Srbija ostaje pri odluci o zabrani izvoza soje, suncokreta i šećerne repe do kraja godine kako bi zaštitila domaće tržište, odgovor je Ministarstva trgovine Srbije na zahtjeve Hrvatske da joj se dozvoli uvoz srbijanske šećerne repe, doznaje agencija Tanjug.

Kako je Tanjugu rekla viša savjetnica u Ministarstvu vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Jadranka Zenić Zeljković, ta je odluka u skladu s CEFTA sporazumom i s članom 11. statuta Svjetske trgovačke organizacije koji se tiče uvođenja kvantitativnih ograničenja.

– Srbija je tu mjeru donijela zbog ublažavanja posljedica suše u poljoprivrednoj proizvodnji i rješavanja poremećaja na tržištu i osiguravanja potrošačima osnovnih životnih namirnica, po prihvatljivim cijenama – objasnila je viša savjetnica i podsjetila da na sastanku specijalnog zajedničkog odbora CEFTA, sazvanog na zahtjev Hrvatske u Zagrebu, nije postignuto obostrano prihvatljivo rješenje.

Na tom sastanku predstavnici Hrvatske najavili su da će koristiti ostale mogućnosti u okviru CEFTA sporazuma, a Zenić Zeljković objasnila je da je prema odredbama CEFTA sporazuma predviđeno nekoliko etapa za rješavanje sporova. Prvo se pristupa bilateralnim konzultacijama, koje su i bile u Beogradu s delegacijom Hrvatske, 21. rujna, ali nisu donijele rješenja, a druga instanca su konzultacije u okviru jučerašnjeg zajedničkog odbora, precizirala je viša savjetnica i dodala kako je sljedeći korak posredovanje i pokretanje ovog slučaja pred arbitražom.

– Što će Hrvatska dalje učiniti, to ćemo vidjeti, ali mi držimo kako to znači da je ta mjera potpuno u skladu CEFTA sporazumom i pravilima Svjetske trgovačke organizacije i mi smo imali puno razloga, odnosno, opravdanja za donošenje takve mjere – rekla je Zenić Zeljković dodajući kako je rod šećerne repe u Srbiji znatno umanjen u odnosu na prosječne višegodišnje prinose zbog ovogodišnje suše, za 33,4 posto, i umjesto očekivanih 50 tona po hektaru, rodilo je 33,3 tone po hektaru.

>>Večernje novosti: Hrvatska ipak želi šećernu repu iz Srbije

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
23:47 25.10.2012.

eto vam jeftinije,,, koliko će vas sada koštati?? na godinu opet napravite posla srbima, a ne našim poljoprivrednicima,,,

Avatar Jorge
Jorge
19:21 26.10.2012.

Evo vam malo iz jednog članka u Novistima: "Šećeranama iz Srbije, ponuda šećerane iz Osijeka, koja je išla i do 50 evra po toni šećerne repe, pokvarila je račune. „Sunoko“, „Helenik šugar“ i „Sfir“ - vlasnici šećerana u Srbiji, naime, ponudili su i za 10 evra nižu cenu."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije