Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za članstvo

Spas za Željezaru: EU ukida carine na cijevi iz Siska

Neven Mimica
Rober Anić/PIXSELL
27.03.2012.
u 20:24

Europska komisija spremna je mijenjati i ugovore o slobodnoj trgovini da pomogne RH

Europska komisija pokrenut će ukidanje carina na uvoz bešavnih cijevi iz Siska u zemlje EU i prije no što Hrvatska postane punopravna članica sredinom 2013., a spremna je i promijeniti ugovore o slobodnoj trgovini s BiH, Srbijom i drugim Hrvatskoj susjednim zemljama kako bi u te ugovore bili uključeni i hrvatski izvozni interesi. Izjavio je to potpredsjednik Vlade Neven Mimica u Bruxellesu nakon sastanka s europskim povjerenikom za trgovinu Karelom De Guchtom.

– Kako se RH približava članstvu u EU, postoji sve više tema o kojima želimo razgovarati kao da smo već članica – objasnio je Mimica razloge dolaska u Bruxelles. Sve teme o kojima je danas razgovarao u Europskoj komisiji tiču se, zapravo, zaštite hrvatskih gospodarskih interesa. Ukidanje carina koje EU nameće za bešavne cijevi iz željezara izvan EU, pa tako i iz Siska, ključno je za nastavak rada sisačke Željezare. Sadašnji vlasnik, američki CMC, pokušava prodati željezaru, ali interes je slab i zato što je, zbog postojećih carina, europsko tržište praktično zatvoreno za proizvode iz Siska.

– Od povjerenika De Guchta dobio sam uvjerenja da Komisija razumije da su se promijenili razlozi zbog kojih je uvedena ta tzv. antidampinška carina. Isto tako, Komisija razumije i da je Hrvatska pred članstvom u EU. Stoga će Komisija predložiti zemljama članicama da ukinu taj namet – rekao je Mimica. Pitanje zaštite hrvatskih izvoznih interesa u Srbiji i BiH nakon našeg ulaska u EU posebno je važno za poljoprivrednu i prehrambenu industriju. Trgovinska organizacija Cefta sada omogućava bescarinsku trgovinu između Hrvatske i južnih i/ili istočnih susjeda, ali ulaskom u EU Hrvatska automatski izlazi iz Cefte. To bi hrvatske proizvode na velikim i važnim tržištima Srbije i BiH moglo učiniti manje konkurentnima.

– Povjerenik za trgovinu praktično nas je obavijestio da će ovih dana biti pokrenuta procedura sa zemljama Cefte, pregovarat će se o dodatku na ugovore o slobodnoj trgovini s tim zemljama u koji bi bili uključeni i hrvatski izvozni interesi – rekao je Mimica.

Komentara 10

AM
antient@monster
21:13 27.03.2012.

eu će nas spasiti a ovu \"zaskugu\" će već netko preuzeti kao njegovo djelo. ionako je ostalo samo 15 mjeseci do eu

DU
Deleted user
21:39 27.03.2012.

Gluposti,nije željezara propala radi zaštitnih carina nego radi sto drugih stvari.Pred par mjeseci su željezari dali uprabnu dozvolu za novi pogon ljevaonice i onda su isto govorili, evo sad željezara može nastavit prozvodnju.CMC očito više nije zainteresiran za daljnja ulaganja koja su neophodna za nastavak proizvodnje a kupac se za sada ne može pronać.

AC
acer7
20:57 27.03.2012.

Za one koji ne razumiju, ako ćemo mi nešto izvoziti bez carine, isto to ćemo i uvoziti bez carine. i budimo jasni, naša roba u startu je skuplja od robe iz zemalja gdje je radna snaga i do 5 putaa skuplja od naše zbog nerealnog tečaja kune. no razumijem da je monetarna politika preteška da bi ju shvatili :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije