Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolni rezovi

Španjolska reže plaće i božićnice, a PDV diže 3 posto

španjolska, prosvjed (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
11.07.2012.
u 18:41

Nakon što je premijer najavio mjere štednje, na ulicama Madrida deseci tisuća Španjolaca pridružili su se rudarima, koji su prepješačili stotine kilometara da bi u Madridu prosvjedovali protiv smanjenja rudarskih subvencija za 63 posto.

Da bi dobila pomoć Europske unije za spas svojih banaka, Španjolska će u iduće dvije i pol godine morati srezati proračun za 65 milijardi eura. Španjolskim bankama trebat će do 100 milijardi eura da pokriju svoje loše kredite, a premijer Mariano Rajoy najavio je da će za protuuslugu provesti bolne rezove. Predviđeno je smanjenje plaća djelatnicima u javnom sektoru i zastupnicima u parlamentu, ukidanje božićnica u javnom sektoru dok zemlja ponovno ne počne ostvarivati gospodarski rast. Rajoy je kazao da će PDV povećati sa 18 na 21 posto.

 Veliki prosvjed u Madridu

– Danas plaćamo greške iz prošlosti. Španjolci nikada nisu doživjeli ovakvu recesiju – kazao je premijer M. Rajoy.

Španjolska ima najveću stopu nezaposlenosti, gotovo 25 posto, a bez posla je svaki drugi mladi Španjolac. Međutim, i ta najugroženija skupina bit će pogođena štednjom jer će nezaposleni dobivati niže naknade. Broj vijećnika u javnoj upravi smanjit će za trećinu, a političke stranke i sindikati dobit će 20 posto manje novca. Dobna granica za punu mirovinu povećat će se sa 65 na 67 godina.

– Živimo u ključnom trenutku koji će odlučiti našu budućnost i budućnost naših obitelji, naših mladih, naše socijalne države. To je realnost. Nema druge, mi se moramo iskopati iz ove rupe i moramo to učiniti što je prije moguće te nema mjesta za fantazije ili improvizacije jer nema izbora – kazao je Rajoy.

Nakon što je premijer najavio mjere štednje, na ulicama Madrida deseci tisuća Španjolaca pridružili su se rudarima, koji su prepješačili stotine kilometara da bi u Madridu prosvjedovali protiv smanjenja rudarskih subvencija. Rudari prosvjeduju zbog smanjenja subvencija za 63 posto, a sindikati upozoravaju da je ta mjera ugrozila 30.000 radnih mjesta.

 Ugroženi rudari

Nova konzervativna vlada osim smanjenja beneficija rudarskim kompanijama smanjila je i subvencije za rudare koji se žele prekvalificirati za druge profesije, a smanjena su i davanja za školovanje njihove djece u siromašnim rudarskim regijama. Rudari u Španjolskoj štrajkaju već tjednima, a u sukobu rudara i građana s policijom u Madridu bilo je i ozlijeđenih.

Komentara 10

RO
rondomilk
20:43 11.07.2012.

nema niti jednog razloga za spašavanjem banaka. tko im je kriv što su loše plasirale sredstva. banka je ko svaka druga trgovina ako ne ide ključ u bravu doći će druga. građanima je dosta pokrivanja tuđih grešaka.

DH
dhl
10:40 12.07.2012.

Rondomilk i gentlmast… malo ste pobrkali temu: vijest nije o bankama nego o protestima koji kao povod imaju mjere štednje koje je uvela Španjolska vlada: PDV ide sa 18 na 21%, subvencije rudarima se krešu (direktiva EU) a radnicima u javnoj službi se smanjuje plaća i ukida božićnica. Ako nama koji radimo u privredi ide loše i moramo stezati remen, ne vidim zašto netko tko se financira iz poreza koji ja plaćam smatra da su njegove privilegije nedodirljive.

GE
gentlmanst
19:31 11.07.2012.

Dakle svi će se nećeg odreći samo da bi se spasile banke, odnosno njihov profit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije