Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kodeks oglašivača

Smiju li se djeca iskorištavati u ovakve svrhe?

Nacija
Goran Jakus/PIXSELL
01.02.2013.
u 08:00

Na jumbo plakatu mjesečnika Nacija dijete neprimjereno spominje Boga, proziva ministra i potiče negativne emocije. Smiju li se djeca koristiti za takve poruke?

Dječak koji s plakata vrišti na ministra Jovanovića da "Ostavi našu djecu", potaknuo je u Hrvatskoj mnogobrojne rasprave o pravima djece i roditelja.

Plakat je ujedno i reklama mjesečnika Nacija koji se protivi uvođenju zdravstvenog odgoja u škole i podsjeća na članak 63. Ustava RH prema kojem "roditelji imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece."

Na jumbo plakatu mjesečnika Nacija dijete neprimjereno spominje Boga, proziva ministra i potiče negativne emocije. Smiju li se djeca koristiti za takve poruke, raspravljaju za Poslovni dnevnik Mila Jelavić i Kamilo Antolović.

"Nažalost, očito je riječ o iskorištavanju djece u nastojanju da se privuče pažnja potencijalnih čitatelja mjesečnika Nacija. Jumbo plakat i naslovnica časopisa primjer su nedopustive manipulacije i stavljanja djece u negativni kontekst, naglašen nizom negativnih poruka na plakatu: prikazivanjem djeteta s ogorčenim i ljutitim, gotovo prijetećim izrazom lica, kojem se u usta stavlja prozivanje ministra (uz neprimjereno spominjanje Boga) te proglašavanje zdravstvenog odgoja nastranim. S obzirom na to da su se u javnosti i prije pojave tog plakata već čuli brojni primjeri govora mržnje u vezi s tom temom, bio je to još jedan način daljnjeg poticanja i iskorištavanja negativnih emocija građana. A svako daljnje podizanje tenzija oko ovih pitanja, umjesto da se teži smirivanju, uspostavljanju dijaloga i razjašnjavanju eventualnih nejasnoća, izravno šteti djeci", govori pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje: 'Nacija je iskoristila djecu da bi privukla pažnju čitatelja'

Komentara 26

OS
osvrt
08:30 01.02.2013.

Čudno je kako pravbraniteljica za djecu nema nikakve primjede na literaturu kurikuluma, njena zamjenica izjavljuje kako je ne znam koliko godina provođena javna rasprava o na brzinu uvedenom spolnom (zdravstvenom) odgoju, suradnji poznatog hrvatskog seksologa koji je radio na izradi tog kurikuluma s pedofilom, odbijanju vlasti da dijalogom riješi očiti problem sa spomenutim odgojem, a ovaj plakat naziva govorim mržnje. Čija je ona braniteljica u stvari?

Avatar геј је океј
геј је океј
08:47 01.02.2013.

.@osvrt šta si ti jadan sve tu nadrobio, ali dobro idemo od početka: 1. Školski programi ne podliježu javnoj raspravi, isto kao evolucija, tvrdnja da je Zemlja okrugla nit javnoj raspravi podliježe da je 2 plus 2 = 4 2. 2. Da je profesor s Columbije pedofil je rekao studentski kapelan Mile Stojić. Da je Mile rekao da je Jadranka Kosor pedofilka bili i u to povjerovao? 3. Taj profesor s Columbije nije pisao kurikulu zdravstvenog odgoja s Štulhoferom već su njih dvojica napisali knjigu o seksualnosti u Istočnoj Europi. Ipak na ovom sajtu postoje komentari kojima ne možeš podmetnuti Grozdovu propagandu!

SP
Spezispezi
08:41 01.02.2013.

Eto dojučerašnji skojevci će nas učiti što je dobro za našu djecu. Vrištati ćemo svi sve dok se ne maknu od naše djece !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije