Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tečaj franka

"Smanjujte kamate, zamrzavanje tečaja 'švicarca' loš je put"

dalic
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
03.06.2011.
u 07:25

Fiksiranje tečaja na sadašnjim povijesnim razinama išlo bi na ruku samo bankama, građanima treba pomoći usmjerenim socijalnim transferima

Hrvatska narodna banka suzdržala se jučer od komentara sastanka ministrice financija Martine Dalić s bankarima zbog problema dužnika i banaka s kreditima u švicarskim francima. Jednom je prilikom guverner HNB-a Ž. Rohatinski zaduživanje u francima usporedio s klađenjem, budući da je HNB dugo upozoravao na moguće rizike. Sastanak je bio iza zatvorenih vrata, a informacije koje su dostupne medijima pokazuju da je završio dogovorom da će se i dalje razgovarati! Kao jedna od mogućih opcija na stolu je i kopiranje mađarskog modela pomoći, prema kojemu se tečaj švicarske valute zamrzava na sadašnjim razinama, a moguće obveze koje nastanu za dužnike otplaćivale bi se nakon četiri godine. Otvaranje te teme iznenadilo je i same bankare, koji, kako se čuje, nemaju jasan stav o mogućoj državnoj intervenciji! Stručnjaci također tvrde da bi se država trebala držati što dalje od tečaja i banaka.

Ili banke ili dužnici

– Smanjivanje kamatnih stopa jedina je logična opcija, kaže analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek. Docent s Ekonomskog fakulteta Josip Tica boji se da bi fiksiranje tečaja više pomoglo bankama nego dužnicima jer mu se čini da se banke više žele zaštititi od pada tečaja u budućnosti nego od rasta problematičnih kredita u sadašnjosti.

– Švicarski je franak vrlo blizu svojim rekordnim vrijednostima i u razdoblju od 2 do 5 godina postojat će snažna tendencija da se vrati na dugoročne prosjeke. Jedino što može spriječiti pad CHF-a jest eskaliranje dužničke krize u eurozoni i raspad same eurozone, kaže Tica. Povratkom tečaja na stare razine padale bi rate, ali i prihodi banaka, kaže Tica, koji bi sada uzeo kredit u francima i kada on padne na dugoročne razine konvertirao ga u euro. Privatni konzultant Velimir Šonje vjeruje da su mjere koje banke sada poduzimaju i koje će eventualno poduzeti za većinu klijenata dovoljne. Banke su uglavnom spuštale kamate.

Kupuju vrijeme

– Svakako treba izbjeći zamku s djelovanjem države, garancijom ili slično na cijeli kreditni portfelj prema mađarskom modelu jer se njihova situacija ne smije uspoređivati s našom. Ondje je kriza udarila mnogo jače nego kod nas, pa su povlačili niz loših poteza i sada se izvlače kupnjom vremena. Tamo je prosječna neto plaća malo veća od 3900 kn a kod nas je 5480, dok su cijene nekretnina u gradovima podjednake. Kupuju vrijeme, a neizvjesno je kako će stvari s tečajem izgledati 2015. godine, upozorava Šonje.

Komentara 80

LO
lopata
07:58 03.06.2011.

Svi mi znamo da se ovaj kriminal sa bankama i kompletna situacija u državi nemože riješit mirnim putem jer su lopovi na vlasti. Ta situacija če bit riješena čim se narod probudi, A TO ZNAČI REVOLUCIJA.

DK
dkatica2
07:31 03.06.2011.

hdz@hdz.hr ---------------- Ministrica Dalić ima rješenje!

KI
kikanić
08:00 03.06.2011.

Uvijek su najpametniji oni prdonje koji su dobili stan a ne kupili. Njima je lako razglabat ali neka pogledaju kakvu su sirotinju napravili od naroda. Ja sam među onima sa kredicom na stan u chf.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije