Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marksisti

Slavoj Žižek i 4000 ljevičara: Stvoreni uvjeti za slom kapitalizma

žižek
Boris Ščitar/Vecernji list
04.07.2010.
u 20:33

U Londonu se održava petodnevni skup marksista, a u krizi je porastao interes za idejama samoupravljanja.

Recesija u regiji nikako ne posustaje pa je rumunjska vlada proteklog vikenda najavila da će u sklopu mjera štednje do kraja ove godine otpustiti 53.000 radnika u javnom sektoru, a Mađari će zatražiti još od 10 do 20 milijarda eura kredita od MMF-a i EU jer strahuju da će se situacija dodatno pogoršati.

Rumunjski premijer Emil Boc izjavio je da je rezanje broja zaposlenih prijeko potrebno kako bi se deficit u proračunu smanjio na 6,8 posto BDP-a i ispunio uvjet da dobije nova tranša kredita od MMF-a, Svjetske banke i europskih financijskih institucija.

Uvjeti najveće gospodarske krize od 30-ih godina prošlog stoljeća pokazali su se plodnim tlom za jačanje snaga koje sve više i u zapadnoeuropskim zemljama propagiraju već davno otpisane marksističke ideje. Ugledni britanski list Guardian dao je velik prostor petodnevnom “Festivalu marksizma” koji završava danas u Londonu, a okupio je više od 4000 mislilaca lijeve orijentacije iz cijeloga svijeta. Među najvećim zvijezdama londonskih dana marksizma zasigurno je jedan od vodećih živućih svjetskih filozofa, Slovenac Slavoj Žižek.

Gorljivi ljevičar Žižek i drugi marksisti brane tezu da su danas gotovo stvoreni potrebni uvjeti za krah kapitalizma. Analitičari upozoravaju da se u svijetu danas događa paradoksalna situacija u pokušaju povratka samoupravne ekonomije.

Ističu da je u posljednje vrijeme umrlo nekoliko najistaknutijih marksističkih intelektualaca generacije 1968.: Giovanni Arrighi, Jerry Cohen, Petar Gowan, Chris Harman i Daniel Bensaïd. Prošloga vikenda umro je i Ken Coates, još jedan jak glas radikalne ljevice.

Iako su suočeni s gubicima svojih najvećih mislilaca, marksisti i komunistička ideologija pobuđuju sve više interesa u zapadnjačkom svijetu, ističe u Guardianu Alex Callinicos, istaknuti ljevičarski autor.

Posebno je istaknuta bojazan Paula Krugmana, ekonomista keynesijanca, koji je neki dan upozorio da je svijet sada u ranim fazama treće depresije.

Komentara 280

US
U srcu
23:02 04.07.2010.

znači svi neobrijani slovenci su filozofi, samo filozofija neide prema beču. vjerojatno su karađorđevići bili londonski sponzori kapitalizam je istrošen i što sad uzmite vile i ubijte franju tahija koji filozofi tompson i vlatka čovjek s 5 djece i usidjelicaa toliko o vjerodostojnosti najbolje zabranite čovjeku da pjeva a to je njegov rad samo dozvolite rad ljevo liberalnim fašistima koji za žilet nemaju

Avatar bakunjin
bakunjin
23:36 04.07.2010.

croatica gospodine vi ćete se jako razočarali u kapitalizam jednom ako budete izgubi tu romantičarsku sliku istoga zbog događaja koji će zasigurno uslijediti u skoroj budućnosti. s jednim se slažem s vama: kapitalizam TJERA LJUDE da rade, i to zaa vrlo male, male pare. ljude ne treba tjerati da rade, već im osigurati dostojanstvo u tome što rade

SM
SMITSMIT
16:42 05.07.2010.

IZMEDJU OSTALOG ŠTO DRUGOVI I FAŠISTI NEZNAJU... je činjenica da se iz istog centra financira i komunizam i fašizam... Karl Marx je objavio prve članke a i radove u časopisu onih isti koji su kasnije šivali odore fašistima...staljinu...zločincu titu manekenuu kominterne ....itd Pitanje je tko i zakoliko plaća slovenca koji nije glup za prodor na Takozvanoj Euro-lijevoj opciji... I

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije