Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krediti oporavka

Slavko Linić gospodarstvenicima daje 8 milijardi kuna kredita

\'09.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana 7.sjednica Vlade RH na kojoj je, uz ostalo, raspravljano i o paketu poreznih zakona. Slavko Linic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.05.2012.
u 20:10

Linić je najavio i nove mjere za gospodarski oporavak. S bankama su dogovorili i osigurali osam milijardi kuna za kredite, od čega pola u HBOR-u, a pola u poslovnim bankama.

Kriminalcima s dvojnim državljanstvom Hrvatske i Bosne i Hercegovine uskoro će odzvoniti, a poduzetnicima je produljen rok otplate kredita, odlučila je Vlada na sjednici održanoj u četvrtak. Krediti koje su kao dio mjera za gospodarski oporavak poduzetnici uzeli prethodne dvije godine u HBOR-u i u poslovnim bankama, a čija je ukupna vrijednost 4,9 milijardi kuna, rok otplate produljit će se s dosadašnje tri na pet godina.

Unutar tog razdoblja, uz suglasnost poslovnih banaka, može se produljiti i poček za otplatu kredita. Ministar financija Slavko Linić kazao je da je prošao “grace period” te da osjećaju da će biti teškoća s otplatom.

Nove mjere

Linić je najavio i nove mjere za gospodarski oporavak. S bankama su dogovorili i osigurali osam milijardi kuna za kredite, od čega pola u HBOR-u, a pola u poslovnim bankama.

– Kamate su povoljne. HBOR će dati kamatu od 1,8 posto, a očekujemo da poslovne banke neće ići iznad četiri posto. Opet će rok otplate biti tri godine, a rok za korištenje kredita 31. prosinca iduće godine. Uvjeti su da 25 posto projekta ide iz privatnog vlasništva, da tvrtka ima deset posto izvoza, a trideset posto sredstava moći će iskoristiti za plaćanje starih kredita – najavio je Linić. Najveći iznos kredita bit će 70 milijuna kuna, a bude li interesa, povećat će i iznos i rok za podizanje kredita.

Vlada je ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću dala zeleno svjetlo da sastavi izaslanstvo koje će s predstavnicima Bosne i Hercegovine dogovoriti ugovor o izručenju kriminalaca između dvije zemlje.

– Neizručivanje vlastitih državljana dovelo je do problema nekažnjivosti, a postojeći pravni okvir u ovom području nije dostatan te ćemo ga unaprijediti dvostranim međunarodnim ugovorom – objasnio je ministar Miljenić.

Komentara 39

Avatar dariodario551
dariodario551
21:14 17.05.2012.

Liniću : Ja prodajem jabuke po 4 kune,a u Sloveniji iste takve 2,25 kuna, čak i porez im 19 % u Hr 25 %

Avatar dariodario551
dariodario551
21:12 17.05.2012.

Liniću : Teško ,izuzetno teško će se gospodarstvo oporaviti. Pritisnuti GOLEMIM Porezima,Ogromnim PDVom,Preskupim Energentima, Hrvatski poduzetnici 100% gube korak,sa konkurencijom. Liniću : Poreze i namete treba Skresati inaće ništa od oporavka,ma koliko novca podijelio

OB
-obrisani-
22:21 17.05.2012.

Linić se pravi Glup ili misli Da je Narod GLUP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije