Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad Crobexa

Skandal: Na Zagrebačkoj burzi ne znaju ni tablicu množenja

burza
Filip Brala/Pixsell
Autor
Gojko Drljača
24.07.2011.
u 23:00

Ante Samodol najavio je hitni nadzor burze te striktnu primjenu zakona jer Hanfa, tvrdi, nije mogla zaustaviti trgovinu.

Posljednji trgovinski dan prošlog tjedna možda je najsramotnija epizoda za Zagrebačku burzu od njezina osnutka. Ta dva dana pokazala su visoku razinu neznanja i neprofesionalnosti same burze, pojedinih neupućenih investitora, ali i medija koji su izvještavali o velikom padu vrijednosti Zabine dionice od čak 77%.

Srljanje ulagača

Naime, u neslavni petak Zabina dionica zapravo je dobila na vrijednosti velikih 17-18 posto. Da bi stvar bila još gora, Burza je na kraju dana u petak izračunala da je ključni burzovni indeks – Crobex – pao 5% kao da je vrijednost Zabine dionice zaista dramatično pala. Nejasno je kako će se razriješiti ta blamaža te kakvi će sve biti direktni i indirektni financijski gubici pojedinaca. Kako je uopće došlo do takve zavrzlame? Zaba je još sredinom lipnja najavila dokapitalizaciju banke kroz koju će temeljni kapital povećati za 5,12 mlrd. kuna iz zadržane dobiti banke. Zbog toga su predložili da skupština dioničara odobri povećanje broja dionica sa 64 na 320 mil. dionica. To znači da će svaki postojeći Zabin dioničar za svaku svoju dionicu dobiti još četiri nove. Mnogi očigledno nisu shvatili da to zapravo znači da se vrijednost postojeće dionice treba podijeliti s pet! A nitko ništa na burzi nije poduzeo da spriječi neviđeno srljanje needuciranih i (ili) izmanipuliranih ulagača.

U petak je situacija na burzi bila tragikomična. Zabinom dionicom iznenada se počelo trgovati po cijeni od 218 kuna (bila je riječ zapravo o cijeni od 1090 kuna – 5 x 218 kn), što je cijena tri puta viša nego prethodni dan. Na burzi su se pravili kao da se ništa ne događa čak ni kad je cijena Zabine dionice otišla još više, u nebesa. Kasnije se cijena Zabine dionice spustila na 71,50 kuna, a i burza i mediji to su tretirali kao da je bila riječ o dramatičnom padu cijene. Nejasno je zašto burza nije zaustavila trgovanje nego je čak izračunala vrijednost dnevnog kretanja Crobexa kao da je Zabina dionica zaista doživjela pravi potop. Ne samo da nisu zaštitili male investitore, nego su nanijeli izravnu štetu investicijskim fondovima koji svoja ulaganja vežu uz Crobex. Posebno je zanimljivo pitanje kako će reagirati inozemni ETF-ovi (exchange trade fund), čija je vrijednost također direktno vezana uz Crobex.

Sve se pažljivo bilježi

Hoće li tražiti odštetu? Ako burzi već nije bilo stalo do malih ulagača te je nekima dopustila da srljaju u lude i potpuno nepotrebne gubitke, pitanje je zašto joj nije stalo do međunarodnog ugleda hrvatskog tržišta kapitala. Svaki ovakav “potop” pažljivo bilježe inozemni analitičari te se na taj način umanjuju šanse da hrvatsko tržište kapitala privuče ozbiljne inozemne investitore. Diskutabilno je je li burza mogla isključiti Zabinu dionicu iz izračuna Crobexa u petak, ali je sigurno da je mogla zaustaviti trgovinu. Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe, poručio je da će više o svemu reći danas.

– Burza je na sebe preuzela potpunu brigu o obustavi trgovanja jer je ukinut pravilnik po kojem je to činila Hanfa. Slijedi izvanredni nadzor i striktna primjena ZTK na burzu i njezine zaposlene – poručio je Samodol. Zaključno, pitanje za burzu: Što će biti kada Zabina skupština tehnički provede povećanje kapitala? Hoće li isplatiti odštetu namagarčenim ulagačima?

Ključne riječi

Komentara 54

BL
Blizard
12:47 25.07.2011.

U skoli su ucili samo sabiranje i oduzimanje ,druge racunske radnje nepoznanica !!uuf!!

KR
krilnik2
23:14 24.07.2011.

Na Zagrebačkoj burzi ne znaju ni tablicu množenja /**************************/ Pa ne treba im - imaju kompjuter!

MN
MA NEMOJ!
00:23 25.07.2011.

ekonomski fakultet se mora odmah ukinuti ! proizvodi isključivo totalne neznalice ! ne zaslužuje titulu univerziteta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije