Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitcoin raste

Čudna reakcija tržišta na vijesti o Sjevernoj Koreji

FILE PHOTO: An illustration photo of Bitcoin (virtual currency) coins are seen at La Maison du Bitcoin in Paris FILE PHOTO: Bitcoin (virtual currency) coins are seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, May 27, 2015.
Foto: Bitcoin
14.08.2017.
u 12:36

U četvrtak je došlo do masovne rasprodaje američkih dionica kojima je vrijednost u prosjeku pala više od 1,5% u samo jedan dan...

S rastom napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a raste i strah investitora na financijskim tržištima. Ako bi zaista došlo do eskalacije sukoba, došlo bi i do velikih ekonomskih poremećaja u istočnoj Aziji, a investitori zbog same mogućnosti takvog scenarija kapital već sada prebacuju na sigurno.

U četvrtak je došlo do masovne rasprodaje američkih dionica kojima je vrijednost u prosjeku pala više od 1,5 posto u samo jedan dan. Dio kapitala se prelio u zlato, kojem je cijena cijeli prošli tjedan rasla, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 1281,00 USD po unci.

Kada su u pitanju valute, na temelju poteza Sjeverne Koreje i Trumpovih izjava o američkim protumjerama, ojačali su švicarski franak i japanski jen, valute koje tradicionalno jačaju kada se pojavljuju loše ekonomske ili političke vijesti.
No ako bi zaista došlo do dodatnih napetosti ili rata na Korejskom poluotoku, upravo bi japansko gospodarstvo bilo jedno od najteže pogođenih.

Ne treba očekivati ratno stanje u Japanu jer čak i u najgorem scenariju Sjeverna Koreja nije realna vojna prijetnja SAD-u i saveznicima u tom dijelu svijeta, ali bi japanski potrošači i kompanije vjerojatno znatno smanjili potrošnju i investicije i čekali smirenje situacije. To bi japansku vladu i centralnu banku prisililo na nove mjere poticanja potrošnje, inflacije i gospodarskog rasta, a u takvoj situaciji japanski jen redovito slabi.

Dakle, ako dođe do smirivanja situacije, investitori će prodavati jen koji su kupovali kao osiguranje od globalnih problema, a ako dođe do eskalacije sukoba, jen bi vjerojatno svejedno slabio iz navedenih razloga. Zato kupovanje japanskog jena zbog Sjeverne Koreje nije logično.

Još jedna investicijska klasa dobro je prošla u spomenutoj situaciji, a riječ je o kriptovalutama. Cijena bitcoina preko vikenda je porasla na više od 4.000 $, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 4.150$.

Analitičari Admiral Marketsa također smatraju da kriptovalute nisu dobra zaštita od globalnih političkih trzavica. Naime, oscilacije cijena kriptovaluta još uvijek su prevelike da bi ozbiljni sudionici na financijskim tržištima navedene instrumente koristili za hedgiranje ostalih svojih pozicija. U samo 10 dana cijena Bitcoina (najpoznatije kriptovalute) porasla je 45 posto, ali sama veličina tog pomaka upućuje na to da i eventualni pad cijene može iznositi nekoliko desetaka posto. To je mnogo više nego što je realno očekivati kod dioničkih indeksa i valuta kao što su euro, britanska funta i australski dolar, koji su zadnjih dana gubili na vrijednosti zbog vijesti o Sjevernoj Koreji.

Nije logično zbog sigurnosti prodavati instrument s malim potencijalom pada i kapital ulagati u instrument s velikim potencijalom pada.

Napomena: Gore navedene prognoze isključivo su mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.

Komentara 2

HR
HrvatskiPredsjednik
06:55 15.08.2017.

Ulozenih 15.000€ 08/03/2017 trenutno mi vrijede 42.650€!! Hvala Trumpe ti znas sto je biznis, idemo dalje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije