Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanje

Sindikat traži da Zagreb konkurira Večkoviću za kupnju Vodoprivrede

'03.10.2011., Karlovac - Radove na gradnji nasipa kod procistaca otpadnih voda izvodi tvrtka Vodoprivreda Zagreb.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
28.11.2012.
u 12:00

Mamac – Vrijedne nekretnine i sigurna godišnja dividenda od oko 10 milijuna kuna

Milanu Večkoviću, vlasniku tvrtke Lapor, najčešće spominjanom po tome što je pod sumnjivim uvjetima dobivao poslove od Hrvatskih voda, Hanfa je odobrila ponudu za preuzimanje zagrebačke Vodoprivrede u kojoj ima 32,09 posto dionica. Sindikalci Vodoprivrede, koji su već dulje vrijeme nezadovoljni poslovanjem tvrtke i provedenom privatizacijom, traže da grad Zagreb, koji ima 36,13 posto udjela u Vodoprivredi, na sjednici Skupštine grada u četvrtak dade konkurentsku ponudu za preuzimanje.

Unosni pročistač

Sindikat se poziva na zaključke zakona o privatizaciji Vodoprivrede iz 2007. u kojem je grad kao tadašnji vlasnik naveo da treba sačuvati zaposlenost te stvoriti nova radna mjesta i tehnološki modernizirati tvrtku. Umjesto toga, privatizacija je provedena bez restrukturiranja, stvorene su financijske dubioze i velike štete radnicima. Zbog toga se sindikat obratio svim mjerodavnim tijelima i traži da se što prije nešto učini kako se tvrtka ne bi urušila. Obrazlaže to time da plan poslovanja za 2013. nije napravljen, da je u 2011. ostvaren gubitak od 11,2 milijuna kuna, dok je istodobno tvrtka imala financijski prihod od dividende iz pročistača otpadnih voda od 10,6 milijuna kuna.

Tvrtka ima i kratkoročne obveze od 39,4 milijuna kuna za koje uprava nema kvalitetno rješenje. Velik dio radnika ne radi, mehanizacija je stara, plaće i prava radnika su smanjena, a uprava ne pristaje na kolektivno pregovaranje sa sindikatima. Sindikat traži i preispitivanje tijeka privatizacije, jer kao što se već dulje sumnja, Večković je lako došao do sadašnjeg udjela, a htio bi i veći jer Vodoprivreda ima vrijedne nekretnine i stalni godišnji prihod od dividende iz pročistača otpadnih voda. Privatizacija je obavljena bez elaborata o procjeni temeljnog kapitala, pa tako u vrijednost imovine nisu ušle vrijedne nekretnine i imovina, između kojih su najvažnije zemljište kod Kockice i suvlasništvo nad pročistačem otpadnih voda.

Jedinstvo odbijeno

Zato temeljni kapital od 39,5 milijuna kuna na osnovi kojeg je privatizacija provedena dovodi do zaključka da bi Večković za mali novac mogao postati vlasnik imovine velike vrijednosti. Iako nam je nedavno odgovorio kako se ne nada da će prikupiti više od pet posto dionica. Svoj prvi udjel od oko 15 posto dionica u Vodoprivredi Večković je otkupio od malih dioničara, a od Hrvatskih voda dodatnih 15 posto, nakon vrlo sumnjivih okolnosti. Jer pravo prvokupa imali su mali dioničari, no kako nisu imali novac, raspisan je natječaj u kojem je dvostruko više novca ponudila tvrtka Jedinstvo, ali njezin ulazak nije prihvaćen.

Komentara 3

RO
robinhood123
19:39 28.11.2012.

a ko kaže da se nekom ne pogoduje tj namjerno prepušta vodoprivreda na štetu građana ???

RO
robinhood123
14:32 28.11.2012.

pročistač je preskupo plačen da bi sad razni sumnjivci upravljali njime,a samim time i izvlačili korist.Bandić,Dropulička i Radić su krivci zbog kojih imamo skupu vodu,a sad neka se neko pobrine da ne bude još skuplja i da njom ne upravljaju razni "đabalebaroši".Na koncu konca ko može biti večinski vlasnik strateški važnog objekta??? Haallllllooooooooo USKOK.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:13 28.11.2012.

Zasto bi privatnik sa cca.32% udjela u tvrtki morao biti odgovoran za unapredjenje tvrtke a ne grad Zagreb, koji ima preko 36% dionica iste ? Ovdje su sindikalci pobrkali omjere odgovornosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije