Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
 Akcija za euro

Šest središnjih banaka i Kinezi spašavaju svijet

euro
VL FOTO
30.11.2011.
u 21:28

Federalne rezerve smanjile su kamate za europske banke kao dio globalne koordinirane akcije središnjih banaka, što je odgovor na europsku dužničku krizu

Vodeće središnje banke i Kinezi odlučili su spasiti svjetski financijski sustav. U srijedu je iz Pekinga stigla vijest da je kineska središnja banka odlučila od 5. prosinca sniziti stopu obvezne pričuve za kineske banke za 0,5 postotnih bodova. To je prvi takav potez od prosinca 2008., kada je svjetsko gospodarstvo zaronilo u duboku recesiju. Na taj način Kinezi žele ojačati likvidnost svoga sustava, poduprijeti gospodarski rast i osigurati novac za izravna ulaganja u europske zemlje koje se guše pod teretom dužničke krize.

Odgovor na krizu

Druga dobra vijest stigla je s druge strane svijeta, iz New Yorka. Federalne rezerve smanjile su kamate za europske banke kao dio globalne koordinirane akcije središnjih banaka, što je odgovor na europsku dužničku krizu. Kamatna stopa smanjena je pola postotnog boda do 1. veljače 2013. FED je u priopćenju u Washingtonu naveo da će se koordinirati s Europskom središnjom bankom u programu kojem su se također pridružile središnje banke Kanade, Engleske, Japana i Švicarske. Smanjenje međubankarskih kamata usmjereno je na ublažavanje napetosti na tržištima i jačanje kapaciteta središnjih banaka za potporu globalnog financijskog sustava, navodi se u priopćenju FED-a. Akcija FED-a uslijedila je nakon što je trošak za europske banke za financiranje u dolarima porastao na najvišu razinu u posljednje tri godine. To je dodatno povećalo paniku zbog zabrinutosti u vezi s mogućim raspadom eurozone.

– Sigurno je dobro kada postoji usklađeno djelovanje središnjih banaka – rekao je Jens Sondergaard, ekonomist u Nomura Internationalu u Londonu.

Bilateralni programi

Šest središnjih banaka također se složilo da stvore privremene bilateralne programe tako da se sredstva mogu osigurati u bilo kojoj valuti. Nakon vijesti iz Pekinga, svjetske su burze eksplodirale. U srijedu do 15 sati frankfurtski burzovni indeks Dax uzletio je gotovo pet posto. I svi drugi ključni burzovni indeksi porasli su poslijepodne između 3 i 4 posto, nakon što su prethodnih dana duboko tonuli.

Komentara 49

OB
-obrisani-
21:36 30.11.2011.

Banke sve moraju propasti i tad ce svijet biti tek spašen,banke su gore zlo od fašizma

OB
-obrisani-
21:38 30.11.2011.

30.11.2011. u 21:35h wotan zatu lovu imaš drvenu kuću od 130 kvadrata

OB
-obrisani-
21:35 30.11.2011.

To je sve laž i podvala za običen ljude. Obični ljudi nemaju ništa od tog osim zaduživat se po lihvarskim kamatama i doživotno otplaćivat neke rupe u kojima kao \"žive\". 50 m 2 130 000 EUR u zagrebu, malo sutraa cu vam to platit i dić kredu ..f...off lihvari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije