Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo zaduženje

Sa 15 milijardi kuna zatvorit će se sve proračunske rupe u 2010.

'suker_PXL_unu_100702'
''
06.07.2010.
u 19:00

Šuker u tišini pripremio teren za zaduživanje Hrvatske, nakon što je to uspjelo Španjolskoj i Mađarskoj.

Ako ništa drugo, hrvatska Vlada naučila se kvalitetno zaduživati, kad već ne zna kvalitetno trošiti – komentar je jednog znalca s financijskog tržišta na najnoviju vijest da je ministar financija u tišini pripremio teren za novo zaduživanje u inozemstvu. Očekuje se da će do kraja ovog mjeseca Šuker u državni proračun donijeti oko 15 milijardi kuna – manji dio novca, oko 4,5 milijardi kuna, pozajmit će se izdavanjem obveznica u Hrvatskoj, dok će se ostatak od 1,5, pa čak i do 2 milijarde dolara skupiti u inozemstvu plasiranjem dolarskih obveznica.

Isti izvor kaže da je već danas  na europskom tržištu izražen interes za oko 800 milijuna eura hrvatskih obveznica, ostatak će uzeti američki investitori, a nije isključeno ni da hrvatske papire kupe i Kinezi – jer se vrijeme izdavanja obveznica poklapa s putom potpredsjednika Vlade Šukera u inozemstvo. Cijena novog inozemnog zaduženja mogla bi biti 6,75 posto, slično kao i potkraj prošle godine. Skupi li 15 milijardi kuna, Šuker će zatvoriti ovogodišnji deficit i riješiti problem financiranja proračuna, no naši sugovornici kažu da će se pojaviti novi problem. S novim pozajmicama predsjednica Vlade Jadranka Kosor vinut će se u sedlo, ali pitanje je koliko će se zadržati na konju, jer kad novac dođe, nitko više neće pokazati razumijevanje za smanjenje rashoda.

Novo će zaduživanje tako riješiti problem tekućeg financiranja proračuna i redovite isplate plaća i mirovina, ali neće nimalo poboljšati perspektive zemlje da što prije ispliva iz krize.

Prema dosadašnjoj dinamici punjenja budžeta, procjenjuje se da bi ovogodišnji deficit mogao biti oko 12 milijardi kuna.

No, povlačenje kriznog poreza odnijet će državi iz ruku dio planiranih prihoda, a otvoreno je i pitanje jamstava brodogradilištima. Inače, domaće će obveznice uglavnom upisati mirovinski fondovi i osiguravajuća društva, a tek manjim dijelom banke. Do kraja ove godine Vlada nema većih otplata duga, ali u prvom kvartalu 2011. stiže na naplatu 750 milijuna eura obveznica, pa već sada treba razmišljati kako ih vratiti.

Komentara 16

Avatar m_m
m_m
21:19 06.07.2010.

\"Sa 15 milijardi kuna zatvorit će se sve proračunske rupe u 2010.\", a Šukeru će ostat i za kavicu ...

S1
s1504975
08:04 07.07.2010.

Bolje ti debeli zatvori svoje rupe i ucini ovom narodu uslugu i udavi se!

Avatar cluesblues
cluesblues
12:02 07.07.2010.

pa nije vlada sebe zaduzila, nego nas...oni ce samo neodgovorno portrosit tu lovu, kao i obicno - a kad to dodje na naplatu, gamad ce dignut sidro i otici na krstarenje, a mi, nasa djeca i djeca nase djece ce pod nekim novim/starim trutovima vracat sve ove dugove....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije