Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naftno tržište

Rusi kupuju 91 postaju OMV-a za 150 milijuna eura

'29.09.2011., OMV benzinska postaja, Slavonska avenija, Zagreb - Zaposlenik benzinske postaje pokusao je sprijeciti lopova koji je namjeravao pobjeci neplativsi racun za benzin. Zaposlenik mu je pripr
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
31.07.2012.
u 23:00

Dva naftna diva u vlasništvu ruske države dospjela su u završnu fazu natječaja za kupnju svih benzinskih crpki austrijske kompanije OMV u RH i BiH – odluka 20. kolovoza

Jedan od dva ruska naftna giganta, Zarubežnjeft ili Gazprom, preuzet će naftni biznis od austrijskog OMV-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pozivajući se na visoke izvore iz tih kompanija, ruski dnevnik Vedomosti objavio je, a prenio Bloomberg, da su ruski naftni proizvođači "Zarubežnjeft" i "Gaspromnjeft" dospjeli u drugu fazu ponude za kupnju benzinskih postaja austrijske kompanije OMV u Hrvatskoj i BiH.

List ističe da se očekuje kako će rezultati natječaja biti objavljeni 20. kolovoza. OMV je najveća srednjoeuropska naftna kompanija, a s ovog tržišta odlučila se povući jer se preusmjerava na eksploataciju i proizvodnju.

OMV, drugi najveći igrač na hrvatskom tržištu naftnih derivata, na hrvatskom i bosanskom tržištu više ne vidi perspektivu.

– U skladu s OMV-ovom strategijom, razmatramo prodaju maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj i BiH, što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta – izvijestili su u prosincu prošle godine iz OMV-a.

Vrebaju iz susjedstva

OMV Hrvatska d.o.o. zapošljava 70 radnika u svom zagrebačkom sjedištu, a ima 63 benzinske postaje i zauzima oko 13 posto tržišnog udjela. Otprije je poznat interes ruskih kompanija za OMV-ove postaje.

Prema našim informacijama četiri kompanije natjecale su se za OMV – ruske tvrtke Zarubežnjeft i Gazpromnjeft, jedan arapski fond i još jedna nepoznata tvrtka. Također, i naša Ina bila je zainteresirana da poveća svoj tržišni udio u Hrvatskoj preuzimanjem OMV-a. Ina je potkraj prošle godine objelodanila svoju strategiju po kojoj do 2015. kani uložiti 20 milijardi kuna te preuzeti 75 posto tržišnog udjela, što je udio koji bi gotovo postigla s OMV-om. No protiv toga bi sigurno bila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Favorit za preuzimanje OMV-a je Zarubežnjeft jer je Gazpromnjeft svojim prioritetom odredio preuzimanje grčkog Hellenic Petroleuma, koji grčka država mora prodati po privatizacijskom diktatu Europske unije. Oba ruska naftna diva u vlasništvu su ruske države, a već su prije ušli na srpsko i bosansko tržište.

Velik biznis

Naftni stručnjaci smatraju da bi cijena preuzimanja svih benzinskih postaja OMV-a u Hrvatskoj i BiH mogla iznositi oko 150 milijuna eura – milijardu kuna.

Komentara 15

MV
Mato Vilac
07:30 01.08.2012.

Strategija Hrvatske je dati strancima i raditi kod njih.

MV
Mato Vilac
07:37 01.08.2012.

Tako se misli na djecu, unuke...? Nema to veze s razvojem Hrvatske. Derivati će dolaziti iz ruskih rafinerija u Srbiji i BIH, a sisačka, a možda i riječka rafinerija idu u ropotarnicu. Hoće li nam ostati barem koja slastičarnica?

FU
Fukara
06:14 01.08.2012.

Ako bude jeftinije gorivo,hrvatski će građani dobiti,a da je Ina uzela te crpke,možda bi Hrvatska država imala koristi,ali njeni građani sigurno ne bi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije