Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stara štednja

Rohatinski: Nova Ljubljanska banka ne može na hrvatsko tržište

rohatinski
Patrik Macek/VLM
29.07.2010.
u 06:46

EK će najvjerojatnije na jesen promijeniti uvjete u poglavlju slobode kretanja kapitala u kojima se ne bi spominjala Nova Ljubljanska banka.

Kako doznajemo guverner HNB-a Željko Rohatinski danas će se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, a prije njezina sastanka sa slovenskim premijerom Pahorom u subotu, na kojem će se opet razgovarati o Ljubljanskoj banci, problemu potraživanja hrvatskih štediša i zbog toga nedozvoljenom ulasku Nove Ljubljanske banke na hrvatsko tržište.

Kako nam je potvrdio guverner, on pri svom stajalištu ostaje - dok se ne podmire dugovi bivše Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama, neće dozvoliti ulazak te banke na hrvatsko tržište. To može ili sama učiniti ili na način da netko ta potraživanja preuzme. Prema saznanjima, nitko iz Vlade nije se suprotstavio guvernerovu stavu.

A što se tiče slovenskih tvrdnji i opravdanja kako i Nova Ljubljanska banka još ima potraživanja od hrvatskih tvrtki, guverner takvo što ne osporava, ali kaže kako se nikako ne može uspoređivati potražnja za štednjom u banci i krediti koje je banka odobrila.

Ukupna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci iznosila je oko 420 milijuna eura, od čega je Hrvatska u svoj javni dug preuzela oko 260 milijuna eura dok su ostatak od oko 160 milijuna eura štediše zadržali. Slovenci pak tvrde da njima hrvatska poduzeća duguju oko 400 milijuna eura, no riječ je o 157 milijuna eura. Na 400 milijuna penje se ako se pribroje kamate. Po tom principu bi i potraživanja štednje bila puno veća.

Prema saznanjima problem će se vjerojatno pokušati riješiti u pregovorima o sukcesiji preko Banke za međunarodna poravnanja u Baselu, što se je, naime, prije osam godina već i pokušalo, ali bezuspješno, jer ga je slovenska strana odbila, tvrdeći kako je problem stare devizne štednje sukcesijsko pitanje.

A rješavanje štednje kroz sukcesijsku masu bilo je predviđeno samo u slučaju da pojedina banka završi u stečaju, što nije bio slučaj s Ljubljanskom bankom. Zato je potrebno istupiti s novim prijedlogom oko rješavanja problema stare štednje, ali i opet okupiti sve zemlje bivše SFRJ. No ako do pregovora i dođe, nema garancije da će dati i rezultate.

Što se pak tiče slovenske kočnice oko zatvaranja pregovora o slobodi kretanja kapitala, postoje informacije kako bi Europska komisija mogla u rujnu objaviti uvjete za zatvaranje poglavlja u kojima se ne bi spominjala Nova Ljubljanska banka. Pa problema oko blokade pregovora više ne bi ni bilo.

Komentara 51

MA
maklin
08:35 29.07.2010.

Čovjek je kralj, ne smije se popustiti ni pod koju cijenu. HDZ popušta Europi cijeli niz godina i još nas stalno svi gnjave. Ne smije se popustiti jer to je naše pravo, nisu platili dugove i nemaju šta raditi ovdje.

DU
Deleted user
08:07 29.07.2010.

Dajte dite materi! - nema bolje izreke koja bi mogla opisati maestralnog Rohatinskog...

Avatar vh1
vh1
12:26 29.07.2010.

Rohatinski je poručio Vladi, neka se štednja vrati iz proračuna. Love ima….. 100 000 prekobrojnih iz državne, javne i lokalne uprave. Revizija korisnika socijale u proračunu…invalidi, branitelji lažnjaci, povlašteni ..itd To je cca…..10 milijardi kuna godišnje. Ima love, ali ondaa nema glasova na izborima….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije