Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ina

RH odustaje od 200 milijuna eura zamjenjivih obveznica Ine?

ina-novi
Arhivska fotografija
07.04.2010.
u 20:00

Vlada nije uspjela s MOL-om dogovoriti određene tehničke detalje, pa bi plan o prikupljanju novca izdavanjem obveznica za isplatu 400 milijuna kuna mogao pasti u vodu.

Iako je na Zagrebačkoj burzi jučer objavljen poziv za održavanje Glavne skupštine Ine, koja je sazvana za 18. svibnja, na čijem je dnevnom redu navedena odluka o izdavanju zamjenjivih obveznica, naš izvor iz Nadzornog odbora Ine kaže da ona neće biti donesena.

Mijenja statut

Štoviše, naš izvor tvrdi kako će se “samo promijeniti statut kojim će se omogućiti da se obveznice mogu konvertirati u dionice, ali se neće donijeti odluka o izdavanju tih obveznica”. Ina je, naime, državi ostala dužna 400 milijuna kuna (nakon što je već platila dio duga u iznosu od milijardu kuna) koje je trebala platiti do kraja ožujka, no Vlada joj tolerira kašnjenje budući da se čekala Skupština Ine i odluka o izdavanju 200 milijuna era zamjenjivih obveznica.

Plan je bio da Ina novac za pokrivanje tog duga namakne izdavanjem obveznica te da u slučaju da se dug po obveznicama ne namiri u roku od 18 mjeseci, vlasnici obveznica, a to bi u omjeru pola pola bili Vlada i MOL, mogli bi ih pretvoriti u dionice. Međutim, naš dobro upućeni izvor kaže kako Vlada s MOL-om još nije dogovorila određene tehničke detalje te da će, ne uspiju li postići dogovor, u vodu pasti plan o izdavanju zamjenjivih obveznica.

Da su normalni uvjeti...

– Trenutačno je vrlo osjetljiva politička situacija za donošenje odluke o izdavanju tih obveznica. Da su normalniji uvjeti, bilo bi drukčije – objasnio je naš izvor. Ono što bi u cijeloj priči moglo biti osjetljivo jest upravo to da bi Vlada trebala otkupiti 100 milijuna eura obveznica novcem poreznih obveznika, što znači da bi se proračunskim novcem pomagalo kompaniju koja je ionako dužna državi! Iako prema tekstu poziva za Skupštinu Ine proizlazi kako bi Vlada te obveznice morala kupiti odmah nakon izdavanja, ako bi ih kasnije htjela zamijeniti za dionice, naš izvor tvrdi da bi to trebala učiniti tek nakon 24 mjeseca. Model da Vlada kupi polovicu obveznica, a MOL (većinski vlasnik te naftne kompanije koji ima 47 posto dionica) preostalu polovicu, osmišljen je kako se ne bi narušila vlasnička struktura Ine. Ta je naftna kompanija državi ostala dužna naknadu koja se iz cijene benzina plaća HAC-u i HC-u.

Ključne riječi

Komentara 3

MI
milR
21:41 07.04.2010.

\"...Model da Vlada kupi polovicu obveznica, a MOL (većinski vlasnik te naftne kompanije koji ima 47 posto dionica) preostalu polovicu, osmišljen je kako se ne bi narušila vlasnička struktura Ine...\" Potpuno pogrešno. Na ovaj način će se narušiti vlasnička struktura Ine jer će se udio malih dioničara koji sada imaju oko 8% dionica smanjiti, a udio Mola koji ima 47 % dionica te udio Vlade/hrv. države koja ima 44 % dionica povećati.

JO
joso87
01:34 08.04.2010.

Omjeri vlasničkog udjela Vlade RH, MOL-a i malih dioničara se ne smiju mijenjati do neke nove eventualne inicijalne javne ponude (koja nije izgledna jer MOL sa 47% dionica ima upravljačka prava - Polančec!!). Izdavanjem ovih obveznica povećat će se temeljni kapital INA-e pa će omjeri vlasničkih udjela ostati nepromijenjeni.

MI
milR
09:55 08.04.2010.

Ako se obveznice mogu konvertirati u dionice i ako samo Vlada RH i MOL kupe svaki po 200 milijuna obveznica, a mali dioničari ne, molim te objasni mi kako će omjeri vlasništva ostati isti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije