Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
viviane reding:

Reding: Nova Googleova politika privatnosti protivna zakonima EU

'03.03.2011., Trg sv. Marka 2, Zagreb - Predsjednica Vlade RH sastala se s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosudje,temeljna prava i gradjanstvo Viviane Reding.  Photo: Robert A
'Robert Anic/PIXSELL'
01.03.2012.
u 16:53

Europska povjerenica za pravdu smatra da Google krši europske zakone na više razina, između ostalog i zato što Google osobne podatke predaje trećim strankama, za što korisnici nisu dali svoj pristanak.

Nova Googleova politika zaštite privatnosti, koja se primjenjuje od danas, protivi se zakonima Europske unije, izjavila je europska povjerenica za pravdu Viviane Reding. Kako prenosi Reuters, istragu o novoj politici na zahtjev tijela Europske unije vodi francuska organizacija za zaštitu podataka CNIL.

– I oni su došli do zaključka da su duboko zabrinuti, da nova pravila nisu u skladu sa zakonodavstvom Europske unije te da pravila o transparentnosti nisu bila primijenjena – rekla je Reding dodajući kako se europski zakoni krše na više razina, između ostalog i zato što Google osobne podatke predaje trećim strankama, za što korisnici nisu dali svoj pristanak.

Novom politikom, čije je uvođenje najavljeno još u siječnju, Google ujedinjuje 60 pravila o privatnosti u jedno jedino koje vrijedi za sve njegove usluge, kao što su Gmail, Google+ i YouTube. To znači da se podaci o pretraživanju i posjećenim stranicama, koji se skupljaju dok je korisnik prijavljen na svoj račun na Googleu, mogu razmjenjivati između tih usluga.

Google oglašivačkim tvrtkama prodaje podatke o aktivnostima svojih korisnika kako bi tvrtke svoje poruke mogle usmjeriti prema ciljanoj publici. Tako će sada, na primjer, ono što ste gledali na YouTubeu utjecati na reklamne poruke koje vam se pojavljuju na vašem računu na Gmailu, što dosad nije bio slučaj. Jedini način za izbjegavanje novih pravila jest prestanak korištenja Googleovih usluga. Google je pravila počeo primjenjivati unatoč upozorenjima Europske unije.

– Uvjereni smo da naša nova jednostavna, jasna i transparentna politika privatnosti poštuje sve europske zakone i načela o zaštiti podataka – kaže se u Googleovu priopćenju.

Komentara 1

TI
tintilinic100
13:34 02.03.2012.

Ne razumijem samo koga je briga što google prikuplja.. Pa ono što si mu dao i rekao. Ima i drugih tražilica.. nitko ne mora biti na googleu ako to ne želi. Ljudi su sami krivi.. ako ih to smeta.. nega idu na neku drugu tražilicu. Mene to ne smeta.. i neka rade što hoće ako im je to gušt :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije