Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Analitičari RBA: U ovoj godini stopa inflacije bit će ispod 2 posto

odjeća
Arhivska fotografija
16.07.2010.
u 08:21

Prema podacima DZS-a prosječna godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena za lipanj je iznosila 0,7 posto. Godišnji rast cijena uglavnom je posljedica viših cijena energije.

Kako smo i očekivali, pišu RBA analitičari, niska razina domaće potražnje i u lipnju je utjecala na slabe inflatorne pritiske. Prema podacima DZS-a prosječna godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena za lipanj iznosila je 0,7 posto. Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, godišnji rast cijena uglavnom je posljedica viših cijena energije. Tako su u kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene porasle 8,0%, čemu je najviše pridonio rast cijena tekućih goriva (+27,2%) i plina (+18,9%). Vezano uz cijene goriva, porasle su i cijene prometa i to 4,5%, gdje se ističe rast cijena goriva i maziva za osobna vozila od 12,2 posto.

U suprotnom smjeru, dakle na pad potrošačkih cijena, ponovno su najviše utjecale niže cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje su pale 2,5% te pad cijena odjeće i obuće za 6,0% u odnosu na lipanj 2009. godine. Niže cijene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića posljedica su nastojanja trgovaca da brojnim akcijama sniženja cijena privuku kupce, dok je pad cijena obuće i odjeće rezultat ranijeg početka sezonskih sniženja nego prošle godine, piše u analizi RBA.

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi sa svibnjem ove godine, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju manje su 0,1 posto. Pri tome su padu najviše pridonijele niže cijene odjeće i obuće (-2,2%) te cijene prehrane i bezalkoholnih pića (-0,4%).

U mjesecima koji slijede inflatorni pritisci će i dalje biti slabi na što će najviše utjecati niska domaća potražnja. Međutim, na jesen možemo očekivati intenziviranje inflatornih pritisaka. Naime, oporavak na inozemnim tržištima utječe na rast potražnje za sirovom naftom kao osnovnom proizvodnom sirovinom i posljedično na cijene nafte, a s obzirom da uvoz energenata predstavlja značajnu stavku u ukupnom uvozu, rast cijena energenata odrazit će se i na domaće tržište. Osim toga, rast administrativno utvrđenih cijena, poput očekivanog rasta cijene električne energije, mogao bi se preliti na cijene ostalih dobara za osobnu potrošnju. Prosječna stopa inflacije u ovoj godini trebala bi biti ispod 2 posto.

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Baroudeur
Baroudeur
17:19 16.07.2010.

Pa kad niko nema para da kupuje!

VE
vecehe
19:37 16.07.2010.

Glavno da je ono svinjce diglo kredita i osiguralo profit zidovcicima i domacim bankarskim lopovima

BO
boki2105
06:54 17.07.2010.

ja ga ne bi nazvao ni svinjčetom...prije gmazom parazitskim koji nas proždire poput nekog karcinom ...od svinje bar nešto korisnio dobiješ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije