Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obuzdavanje

Rast kineskog izvoza usporio - stišava se rapidna ekspanzija

Kineski zid
Eckwe, pixelio
10.08.2010.
u 08:56

U srpnju je izvoz porastao 22,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 116,8 milijardi dolara, što je prilično ispod lipanjskog rasta od 53 posto. Postoji bojazan da će se, padne li kineska potražnja za uvozom, usporiti globalni oporavak.

Statistike pokazuju usporavanje rasta izvoza iz Kine, što ekonomski analitičari vide kao znak da se stišava rapidna ekonomska ekspanzija zemlje. U srpnju je izvoz porastao 22,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 116,8 milijardi dolara, što je prilično ispod lipanjskog rasta od 53 posto. Postoji bojazan da će se, u slučaju pada kineske potražnje za uvozom, usporiti globalni ekonomski oporavak. Porast izvoza na 145,5 milijardi dolara ukazuje da potražnja za kineskom robom, od elektronike do tekstila, nije baš pogođena europskom dužničkom krizom i sporim oporavkom u SAD-u. No, apetit Kine za uvoznim dobrima oslabio je, prenosi BBC, nakon što je Peking poduzeo korake kojima pokušava spriječiti “pregrijavanje” domaće ekonomije, uključujući obuzdavanje velikog porasta kreditiranja i izgradnje. Kineski trgovinski suficit od 28 milijardi dolara, smatraju analitičari, pojačava pritisak na vlast da pojača vrijednost kineske valute.

Službeni podaci pokazuju da je rast na godišnjoj razini od 11,9 posto u prvom kvartalu 2010., pao na 10,3 posto između travnja i srpnja.

Ključne riječi

Komentara 4

OR
ordoABchao
10:59 10.08.2010.

između 11,9 i 10,3 posto rasta je velika razlika jer kina je golemo tržište ali svejedno to je ogroman gospodarski rast. to je više nego što imaju SAD, japan i eu zajedno. kineska vlada zna šta radi i gospodarski rast osiguran je još barem ovo desetljeće a siguran sam i više

OF
odd_fellow
13:49 10.08.2010.

Kako da ne... Kina je balon (bubble) milijun puta veći od Dubaija, koji je krajem prošle godine de facto bankrotirao. Najveći dio tog \"rasta\" posljedica je \"stimulansa\" i upumpavanja novaca, sumanutog kreditiranja, građenje cesta po kojima nitko ne putuje, zgrada u kojima nitko ne stanuje, shopping-centara u kojima nema ni kupaca ni prodavača... samo da bi se održala fikcija rastuće ekonomije i spriječila socijalna kriza zbog rastuće nezaposlenosti. Kina je balon, koji će ubrzo eksplodirati, jer je stanje, posebno na tržištu nekretnina, vrlo slično onom u SAD-u 2006-7. A još kada Amerikanci bankrotiraju pa si Kinezi mogu obrisati guzicu s kupljenim američkim obveznicama...

DA
dario2612
14:49 10.08.2010.

uz rast od 10 % za 7 godina mogu udvostručiti ekonomiju i postali bi druga po veličini ekonomija svijeta. za razliku od Dubaija oni ne ulažu u neprofitabilne stvari poput skijališta u pustinji, već u znanost i tehnologiju koji stvaraju rast. multinacionalne kompanije koje žele proizvodnju u Kini moraju dati kineskoj državi uvid u tehnologiju koju koriste. a i oni sami imaju grad sastavljen isključivo od znanstvenika koji cijelo vrijeme rade na razvoju znanosti i tehnologije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije